Мястото, където катастрофира Нахит Зия, прокълнато?

Политиците не предиз­викват катастрофи само с решенията си във властта, но и по пъ­тищата.

Най-пресният случай е този на Лютви Местан. Лидерът на партия ДОСТ предизвика катастрофа край кърджалийското село Загорско на 14 април т.г. При инцидента загина 6-ме­сечно бебе, а 9-годишно дете и 28-годишна жена са ране­ни.

Баба, дядо и внуче уби на пътя Радослав Каратанчев, докато бе народен предста­вител от Българския бизнес блок. На 18 май 1999 г. той се кач­ва зад волана на мерцедес, когато край Долни Дъбник блъска лада. На място загиват 55-го­дишният Иван Иванов, 52-го­дишната Емилия Иванова и 6-годишният им внук Виктор Маринов. Тогава Каратан­чев наема за свой защитник покой­ната вече Рени Цанова, която бе адвокат и на Тодор Живков. Тя успя да издейства 3 г. ус­ловно за Каратанчев.

„Трима души загинаха, но изключителната вина е тяхна, защото те ме удариха“, е неговият коментар по случая.

Бившият депу­тат и шеф на 39-ото народно събрание Борислав Великов предизвика тежка катастрофа на 15 декември 2009 годи­на. Той се сблъска челно с друг авто­мобил край София. 42-годишният баща, който шофи­ра дру­гата кола, загива. През юли 2010 г. Ве­ликов е осъден условно на една година затвор и обез­щетение от 270 хиляди лева.

Живота на двама млади мъже отнема и бившият зам.-министър на финансите от кабинета „Сакскобурггот­ски“ Красимир Катев. През лятото на 2012 г. той навли­за в насрещното край Балчик и се сблъсква с друга кола. Инци­дентът става късно вечерта, а в колата на Катев пътуват още 65-годишна жена и 7-го­дишната му дъщеря Лора. Детето е откарано в болница с коремни травми, а дамата се отървава с леки нараня­вания.

„Съвестта ми е чиста. Как си представяте, че нарочно ще причиня такова нещо на детето си?!“, коментира след инцидента ексминистърът.

Апелативните магистрати във Варна веднъж му дадо­ха 3 годи­ни и половина затвор, но след обжалване на присъдата де­лото се точи и до днес, като вече е отлагано шест пъти. На косъм от смъртта е бив­шият депутат на БСП Йордан Стойков. В сре­дата на август 2014 г. той катастро­фира тежко на магистрала „Тракия“ и седмици наред е в кома. Стойков не стига до централата на БСП, а до болницата в Стара Загора, след като автомобилът му излита в канавката заради това, че е засечен от дру­га кола. Състоянието му е тежко, тъй като наранява­нията са по цялото му тяло. По-късно депутатът е транс­портиран във ВМА в София и прекарва сед­мици наред в ме­дикаментозна кома, за да се възстанови организмът му.

С 0,48 промила алкохол в кръвта пък направи ката­строфа депутатът от ГЕРБ Иван Миховски. Той блъсна жена в Тро­ян на 2 октомври 2015 г. Михов­ски шофирал с несъобразе­на скорост. Жената бе със счупен десен крак. 13 дни след инцидента Миховски е избран за депутат. Макар че е обвинен, инженерът по образование не отива на съд по изричното настояване на пострадалата. Затова и про­куратурата бе длъжна да прекрати делото.

Депутати не само убиват, но и гинат в катастрофи. След 11 години в кома бив­шият заместник финансов министър Нахит Зия издъ­хна в родната си къща в Гоце Делчев. На 8 декември 2006 г. Зия и шефът на финансо­вото разузнаване Васил Ки­ров трябвало да се върнат със самолет от Румъния, къ­дето били на среща с колеги. Заради мъглата машината не може да излети и се нала­га да пътуват с кола.

Часове по-къс­но зверски ве­рижен сблъсък край ловешкото село Микре пра­ща зам.-минис­търа в болница в изключително тежко състояние – със счупен че­реп и тежки въ­трешни и външни наранявания. Лекарите го оперират до сутринта. Въ­преки многото консултации от най-големите български и чуждестранни светила Зия и след операцията остана в кома до кончи­ната си.

При жестока ката­строфа край Ловеч загиват Румяна Нико­лова, Емилия Томова и Мария Захариева. Трите депутатки от БСП пътуват със служебен мерцедес към Велико Търново за тържества­та по случай приема­нето на конституцията. Проливният дъжд и много високата скорост са попречили на Краси­мир Кръстев – оцелелия шофьор на парламен­тарния автомобил, да овладее колата, след като е избягнал удар на появилата се на пътя според очевидци жена с крава. Се­кунди след това мерцедесът се обръща и се блъска челно в жигули, чийто шофьор по­чива на място.

МОСКОВСКИ ГУБИ СИНА СИ НА МОТОРНА ШЕЙНА

Бившият транспортен ми­нистър Ивайло Московски загуби сина си при ката­строфа с моторна шейна. 4-годишният Кристиан се возел на зимния атракцион, управляван от баща му в Бо­ровец, когато двамата са се ударили в дърво.

Загиналото момченце е по-малкият от двамата си­нове на Ивайло и Маринела Московски. По-големият е Александър, който е на 7 го­дини. Разследването поста­нови, че бившият министър няма вина за катастрофата и обвинение не му бе пов­дигнато.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене