Голям сюнет в гърменското село Долно Дряново СНИМКИ

60 момченца  от гърменското село Долно Дряново , от селата в община Гърмен и региона , днес бяха обрязани на организиран голям сюнет в джамията  на селото с което според мюсюлманския Закон  всички  те станаха мюсюлманчета.

Двама  доктори хирурзи обрязаха по безкръвен метод  малките мюсюлманчета които според  ритуала  пристигнаха в джамията на село Долно Дряново облечени в специални за сюнета  лъскави костюми ,  на коне  заедно с родителите им.  В тяхна чест бяха организирани мазни борби и музикална програма.

Районният мюфтия Айдън Мохамед и Районния мюфтия на Пазарджик ,както и  много имами от община Гърмен и региона присъстваха на  религиозния обичай в Долно Дряново който се проведе също  в рамките на  течащите в момента  едноседмични  празници на община Гърмен . Събитието уважиха  народния представител от ДПС  Илхан Кълков,кмета Минка Капитанова ,кмета на общ. Белица Радослав Ревански  кметове на населени места , общински съветници и др.

Ритуалния  „Текбир“ беше  огласен от лектора на Районното  мюфтийство Осман Кутрев от Дебрен.

За всички присъстващи и гости бе подсигурен обяд от организаторите  на сюнета  – Районно мюфтийство и джамийското настоятелство в с. Долно Дряново.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене