Благоевградчанин издейства наказание от 12 000 лв. на фирма за бързи кредити за кражба на лични данни

Gavel and Figure of Justice

Кредитна инспекторка копирала имена и адреси на клиенти и ги зарибявала с рекламни оферти от новата си служба

Съдът потвърди санкция от 12 000 лв. на компания за бързи кредити след сигнал на благоевградчанин за неправомерно ползване на личните му данни, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. М. Велянов сезирал Комисията за защита на личните данни, след като получил писмо с рекламен текст от фирма за кредитиране. В сигнала си той твърди, че личните му данни – трите имена и адрес, са разпространени неправомерно от бившата сътрудничка на „Профи Кредит“ В. Величкова, която впоследствие започнала работа в „Изи Асет мениджмънт“.

Комисията за защита на личните данни извършила проверки на място и в двете дружества. Пред проверяващите В. Величкова обяснила, че докато работила като кредитен експерт в първата фирма, е обработвала лични данни на клиенти на дружеството. Възползвайки се от достъпа, който има, тя записвала имената и адресите на клиенти за свои лични цели и когато напуснала, ги използвала като сътрудник в другата фирма за бързи кредити. По своя инициатива тя изпращала на произволен принцип писма с рекламен материал, съдържащ информация за предлаганите кредити. „Зарибяващите“ писма и рекламни оферти до потенцалните клиенти не били официални материали на фирмата.

При проверката в „Профи Кредит“ се установило, че подателят на сигнала М. Велянов бил сключил договор за заем чрез посредничеството на друг кредитен инспектор, а не с В. Величкова. Дружеството показало, че е утвърдило вътрешни правила, съгласно които кредитните експерти имат достъп единствено до личните данни на клиенти, които са сключили договор чрез тях.

Проверяващите се натъкнали и на друго нарушение -документите за самоличност на физическите лица, с които били сключени трудови договори или договори за сътрудничество, се копирали и съхранявали във фирмата за кредитиране, Инспекторите от КЗЛД преценили, че дружеството не е предприело всички необходими организационни и технически мерки за защита на личните данни на клиентите от неправомерен достъп и разпространение, и му съставили акт за двете нарушения. Впоследствие председателят на КЗЛД Венета Шопова наложила наказателни имуществени санкции за двете нарушения – една от 1000 лв. и друга от 11 000 лв.

Наказаната фирма „Профи Кредит“ обжалвала пред Районен съд – Благоевград, тъй като счита, че не е извършила нито едно от двете закононарушения. В съдебно заседание са изслушани като свидетели служители от Комисията за защита на личните данни. Съдия Калина Иванова счита за безспорно установено, че бившата кредитна инспекторка В. Величкова се е възползвала от оставените без пряк надзор и на свободен достъп лични данни на клиенти. Отговорността обаче била на дружеството, което не е предприело достатъчни мерки за защита на личните данни на своите клиенти. Обясненията на фирмата, че обработването и копирането на личните данни ставало с предварително съгласие на хората, съдията счита за неприемливо. Законът е предвидил, че при сключване на трудов договор е достатъчно представянето пред работодателя на личен паспорт или друг документ за самоличност, който се връща веднага след това. С тези мотиви съдията потвърждава санкциите.

Решението порежи на обжалване пред Административен съд.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене