Connect with us

Интервюта

В Международния ден на птиците трябва да знаем, че пернатите не познават граници

Published

on

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев

– Г-н Попов, в Междуна­родния ден на птиците, кое е най-важното нещо, което трябва да знаем за тях?

– Най-важното нещо, което трябва да знаем за птиците е, че те не познават граници. Те прелитат от място на мяс­то в зависимост от сезоните. Ние знаем, че те извършват миграции, за да могат да оце­леят през неблагоприятните зимни месеци или пък, за да могат да отгледат своите малки. По този начин най-ва­жното нещо е да опазваме местообитанията на птиците като съответно и самите тях.

– Какви по-интересни ви­дове птици се срещат в Бла­гоевградска област?

– Съществуват уникални видове птици, които може да се наблюдават в Благо­евградска област по време на миграция. Съществуват и зимуващи видове, които пристигат от северните дър­жави в средата на зимата. Белочелата сврачка се на­блюдава в Благоевградска област, която е изключител­но рядък вид птица. Има ви­дове, които прелитат далече от пътя си от се­верните страни. Това са ибиси, кокило бегач и още много дру­ги видове, кои­то на­блю­дава­ме по време на миг­рация като напри­мер за­стра­ше­ната белоо­ка по­тапница, белошипа ветрушка и много други.

– Как трябва да се грижим за птиците?

– За птиците е необходимо да се грижим разумно, тъй като доста от видовете са уязви­ми или критично застрашени и имат нужда от специално внимание. Ловците доста стрелят по тях, но е необхо­димо да бъдат внимателни и да не стрелят по видове, кои­то не могат да разпознаят. Ливадния дърдавец прилича на пъдпъдък и ако човек е неопитен, съвсем спокойно може да застреля ливаден дърдавец, който е световно застрашен вид като числе­ността му е изключително малка. Същото важи и за дру­ги видове птици, които не са разпознаваеми.

– С какво птиците са ва­жни за нашата екосистема?

– Птиците са част от сре­дата, в която живеем като съответно са много важна част от екосистемите. Причи­ната е, че ако няма птици се нарушава природния баланс и човек не може да живее и съществува нормално. Всич­ки ние знаем какво предста­влява хранителната верига в природата като пернатите се хранят с различни други организми. Намаляването на популацията на птиците показва, че нещо не е наред в средата, в която живеем, кое­то се разбира чрез динамика­та на техните популации.

– В Международния ден на птиците какъв е призивът Ви към нашите слушатели и чи­татели?

– Призивът ми е да не се обръща гръб на пернатите ни приятели, които са изключи­телно ценни за нас включи­телно и при борбата със сел­скостопанските вредители. Знаете, че птиците помагат на земеделските производи­тели, за да може да огледа една качествена продукция, която не се нуждае от из­ползване на пестициди, из­куствени торове или други отрови.

Вестник “ Градът “

Интервюта

ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ВЪРВИМ КЪМ ШИРОКА КОАЛИЦИЯ

Published

on

ТОВА ЩЕ Е ГОЛЯМ ТЕСТ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ

Г-жо Узунова, дни преди старта на предизборната кампания, как изглежда политическата обстановка у нас?

Привидно спокойна. Но това ще е само в началото. По стара лоша традиция ще има хули, компромати, словесни битки през медиите, може да има и фалшиви новини – интернет пространството дава широко поле за тях. Задкулисни сценаристи активираха и комични кандидати, явно за да се опорочи сериозният дебат. Което е жалко.

Защо политиците толкова „озверяват” пред избори?

Власт е това. Тя дава огромна възможност за влияние. Нито се взема лесно, нито се пуска лесно. Тези, които са я изтървали, ще полагат големи усилия да си я върнат. Тези, които отдавна не са я имали, ще са още по-амбицирани да са следващите управляващи. Този, който я притежава, ще направи всичко, за да я задържи. Така стоят нещата. В политиката винаги се преплитат лични амбиции, задкулисни интереси, партийни цели. За жалост мога да изброя още и стремеж към неправомерно облагодетелстване, лобизъм.

И къде остава интересът на милионите българи и очакването им политиците да им подобрят живота?

Това е големият въпрос – колко от кандидатите да управляват са искрени в намеренията си, имат потенциал и опит, носят здрав морал и ценности?! Как хората да ги отличат от десетките партии и стотиците кандидати, които сега ще се борят за доверието им?! Видяхме неведнъж през годините на прехода колко пъти народът се подлъга – доверяваше се на едни, на други, експериментираше – дори и през последните 6 месеца, и все не получаваше желания резултат. Това отблъсна много хора от изборния процес и ги върна към познатите думи на Алековия бай Ганьо „ и едните, и другите са маскари”. Само че това е демокрацията- избори. Тези политици не са внесени от чужбина, тяхното ниво възпроизвежда нивото в страната. Няма на кого да се сърдим.

Според Вас какъв резултат ще има на 14 ноември –за парламентарните избори?

Партиите ще се подредят така, че ще е нужна много широка коалиция, за да имаме най-после правителство. Дано от третия опит да успеят да направят. Но това ще бъде сериозно изпитание за всички, които ще влязат в 47-то НС. Както се видя, коалиционната култура в последните два парламента беше под всякаква критика, много ниско ниво. Лошият сценарий е да се повтори същото. И това никак няма да е добре за държавата в момент на икономическа и здравна криза. От друга страна, правителство от хора, които не се понасят, обиждат се, не знам как би сработило изобщо. За това трябва интелект, култура, толерантност, възпитание, екипно чувство, уважение. А нищо от това не видяхме. Няма как да се появят за няколко месеца в хората, за които социолозите твърдят, че със сигурност влизат.

Партията „Промяната продължава” ще играе ли ключова роля?

В предишното ми интервю за Топ преса казах, че ако се появи партия на Петков и Василев, статуквото ще е изправено пред съвсем нова ситуация. Както видяхме, това се случи. Много млади хора, завършили в чужбина или такива, които още учат в престижни университети, ще гласуват за тях, защото се припознават в тези нови политици. Ще ги подкрепят и хора, които често менят политическите си предпочитания или не са гласували напоследък. Така че вероятно е тази партия да покаже висок резултат.

Вижте, наистина промяната е в ход. ГЕРБ трябва да осъзнаят, че вече няма как да се върне техният маниер на управление. Това приключи. Самите те трябва да се променят, за да са в синхрон с времето. В политиката оцеляваш като усещаш тенденциите. Това не означава да се въртиш по вятъра. Означава да бъдеш прозорлив и гъвкав в най-добрия смисъл. Да си модерен. Защото не само у нас, в цял свят се случват много важни промени. Старите лидери в много държави си заминават. Ерата Меркел приключи. Макрон неистово се опитва да заеме мястото на европейски лидер, но във Франция е и г-жа Марин льо Пен, която отдавна критикува слабото лидерство в Брюксел и грешките на ЕС и която събира огромен процент одобрение. Нищо чудно да измести Макрон. В САЩ недоволството от президента Байдън расте. Видя се, че не направиха правилен избор. На практика нямат силен лидер. На този фон нашите нови управници трябва да са истински държавници, истински родолюбци, независими от посолства и столици, за да могат да ръководят правилно страната в такива турболентни времена. И най-вече да помогнат на милионите българи да подобрят стандарта си на живот. Колко години още трябва да минат и хората все да се надяват?! Няма повече за кога да се правят опити на техен гръб. Сега е моментът за решителни действия, ако искаме този безплоден преход да свърши най-после и страната да тръгне по пътя на просперитета.

Цветелина Узунова е журналист и пиар експерт с дългогодишен опит в медиите и политиката. Автор е на книгата „Отвъд PR-а” на издателство „Труд”.

Continue Reading

Интервюта

Не чакайте хубаво грозде от Санданско…

Published

on

Невижданата и продължителна суша удари лозовите масиви в община Сандански. Липсата на
ще се отрази на реколтата тази година. Между 20% и 40% са загубите в лозята на стопа
санданското село Катунци и в съседните населени места, където има най-много насаждения.
„Средно нашите загуби са 30%. Има гроздаци по лозите, но зърната не са надути, в тях
достатъчно сок, сухи са. Това важи най-вече за винените сортове грозде, десертните сортове
по-рано и при тях загубите са незначителни”, сподели за Топ Преса Йордан Халачев, който се грижи за
декара лозя в село Катунци.
Той и останалите стопани се молят да завали в близките дни, за да не станат загубите им о
големи. До началото на лятото очакваха по-високи добиви от декар, защото нямаше боле
насажденията. Сортовете „Мерло” и „Каберне” ще се търгуват от 80 стотинки до един
килограм от лозарите. Другият разпространен в района сорт грозде – „Широка мелнишка лоза”
продава за 60-70 стотинки за килограм.
Лозарите предупреждават да се внимава, когато се купува грозде от прекупвачи. Защото
изключени опити за измама на клиентите. Често търговците предлагат грозде от сорта „Ш
мелнишка лоза”, което представят като сорт „Мерло”. По този начин го продават по-скъпо.

Continue Reading

Интервюта

Ексклузивно! Кандидат депутатът Никола Джингаров пред Топ Преса: 2000 лева средна заплата е достижима цел и ние ще я постигнем!!!

Published

on

Г-н Джингаров, на финала на тази кампания, с каква нагласа влязохте в нея? На предишните избори, които бяха съвсем скоро показахте много добър личен резултат – близо 1500 гласа, а ПП ГЕРБ беше определена за първа политическа сила от избирателите на община Гоце Делчев.

Никола Джингаров:

Личният ми резултат никога не е бил от значение за мен. Ние сме отбор и се борим за това преди всичко да продължим темповете на градеж и развитие на нашия регион. Гражданите и бизнесът са в центъра на нашата кампания. Държим и се срещаме с хората лично не само заради рестрикциите заради ковид – кризата, а за да може в тесен контакт с тях не просто да ги слушаме, а да ги чуем. В тези срещи разбираме с удовлетворение, че хората ни вярват и очакват от нас много. Не се страхуваме да обещаваме, защото както знаят всички, ПП ГЕРБ е партията, която няма неизпълнено обещание. Знаят го лекарите от общинската болница, знаят го учителите заради ръста на техните заплати, знаят го шофьорите, които пътуват по построените от нас пътища, знаят го хилядите семейства със санирани апартаменти, пенсионерите, предприемачите. Мога да изброявам още.

Г-н Джингаров, вие обещавате сериозен ръст в средната работна заплата за страната, ако успеете да спечелите изборите и да управлявате. Кажете нещо повече по темата.

Никола Джингаров:

Да, така е. Средна работна заплата от 2000 лева е постижима цел, която ние ще изпълним. Доказахме, че знаем как и това не са просто думи. Умеем да работим със синдикати и професионални организации, зачитаме всички интереси и резултатите ни го доказват.

И един последен въпрос: Каква е Вашата кауза в политиката?

Никола Джингаров:

Моята кауза в политиката е повишаването на качеството на живота на всеки човек. То се измерва с много икономически и социални показатели, които са разписани в програмата ни. Но аз лично считам, че най-важно е хората да се чувстват щастливи. Всичко, което бих правил чрез участието си в парламента, има един център: всеки български гражданин да се чувства здрав, защитен, мотивиран да работи и да живее все по-добре. И бих работил заедно с всеки, който мисли като мен.

Continue Reading

Интервюта

ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПАРТИИТЕ ТРЯБВА ДА КАЖАТ КАКВО СЛЕДВА. ВСЕКИ СРЕЩУ ВСЕКИ ВЕЧЕ СЕ ИЗЧЕРПА

Published

on

Г-жо Узунова, след като представихме Вашата книга  за работата Ви с цар Симеон II „Отвъд PR-a”, обещахте специално интервю за читателите на Топ Преса.

– Благодаря Ви за вниманието. И се надявам Вашите читатели да са станали и читатели на моята книга. Тя предизвиква огромен интерес и тиражът вече е на изчерпване. Затова побързайте да си я вземете- ще научите много интересни неща и случки от кухнята на царския протокол и пиар.

Наскоро написахте в профила си във Фейсбук, че един жест на директорката на ПМГ „Яне Сандански” в родния Ви град Гоце Делчев много Ви е трогнал. Разкажете ни за това.

– Да, наистина много се развълнувах. Г-жа Елка Божикова е закупила екземпляри от моята книга и с тях е наградила изявени учители и ученици по повод патронния празник на моята гимназия и по случай 24 май. За мен това е голяма чест. Все пак става дума за училището, в което съм учила. Това е един вид моят „Златен медал” като възпитаник на тази гимназия. Такова голямо признание наистина е трогателно. Благодарна съм на целия учителски колектив.

Вие сте търсен политически консултант, виждате отблизо процесите в политиката. Каква предизборна кампания ни очаква?

 – Предишната предизборна кампания премина под мотото „всички срещу ГЕРБ”. Анти – говоренето имаше превес. С малки изключения, не се чуха никакви идеи и политики за хората. Всички бяха наострени срещу старата система. При това без никаква яснота какво ще я замени. Тонът беше зададен от новите играчи на сцената- било с крясъци, било с мълчание. За съжаление, 45-то Народно събрание разочарова повечето избиратели. Ще го запомним с най-бързо забравените предизборни обещания, с нелицеприятния тон, обидите между депутатите, както и с лъсналите големи лични амбиции на някои нови-стари политици.

Мисля, че схемата „всеки срещу всички” ще приключи. Хората очакват реални решения за живота им – цели сектори в икономиката издишат, много българи губят работата си, не се знае каква есен ни очаква предвид пандемията…. Крайно време е политиците да кажат оттук нататък какво следва, какво бъдеще чертаят на България и как ще го постигнат, а не да крещят едни срещу други. В новия парламент ще им се наложи да се обединяват, защото този път трябва да има правителство.

Мислите, че няма да има компромати ли?

– Знаете ли, от години, когато давам интервюта преди избори, повтарям дано да има конкуренция на идеи за хората, а не компромати. Но това така и не се случва. Много български политици предпочитат да очернят   опонентите си. Да критикуваш, без да даваш алтернативна идея, е много лесно занимание. Но не води до нищо полезно за избирателя. Хората гледат само скандали, дават доверието си, но после животът им продължава по абсолютно същия начин. Това се случи на последните избори. Промяна ще има тогава, когато подбират по- внимателно. Няма как години наред да залагат на едни и същи, да се разочароват многократно от тях, но да ги избират отново и отново с надеждата, че най –накрая все ще се сетят за народа. Или пък да пропиляват гласа си за нови месии, зад които не се знае какви интереси стоят. Това е наивност. Време е за прагматичен подход – гледаш идеите, гледаш кой какво е направил в живота си преди политиката или в политиката дотук, преценяваш дали има капацитета да изпълни обещаното и решаваш. Ще дам конкретен пример – партия ВОЛЯ, например, предложи нещо много важно – безплатни лекарства за ученици и пенсионери. Социологически проучвания сочат, че над 69% от българите искат тази мярка да се въведе веднага, но те не дадоха гласа си за това. БСП сега са припознали тази мярка, защото тя наистина бързо ще се отрази положително върху семейните бюджети. Затова казвам, че е време за прагматичен избор на 11 юли. Не с емоция, не следвайки измислени скандали, а с „електорален егоизъм”, нека така го нарека. Т.е. хората да мислят първо за себе си и за това кой от всички кандидати може да им служи.

Как ще коментирате разцеплението в ляво- връщането на Жан Виденов ще отнеме ли електорат от БСП?

– Това беше наистина изненада. По-младите хора не помнят, но моето поколение и по-възрастните добре знаем с какво се свързва правителството на Виденов. Видяхме как за един ден рухва банковата система, как се стопяват спестяванията на милиони българи, мутризацията беше във възход, заплатите бяха паднали на 5 долара, а пенсиите  – 3 долара! Тези неща не бива да се забравят. Обществото очаква много отговори от Жан Виденов за онези години, а не нова партия. Не вярвам да отклони гласове от социалистите.

А по оста ГЕРБ – Слави Трифонов очаквате ли изненади?

– Вижте, коментираме с колеги напоследък, че там всичко заприлича на една междуличностна битка.  А и мълчанието вече не е продуктивно, намеква за задкулисие. Хората искат политиците да им говорят, да има прозрачност в действията им. Предстои да видим ИТН без Слави, който не води листа, дали ще набере същата популярност и доверие и дали ГЕРБ започва да залязва след толкова години управление.

Мисля си, че вече живеем в много различно време. Приключва образът на стандартния политик, когото познаваме от тези 30 години преход. Събитията и у нас, и по целия свят, показват, че е време да излязат напред повече технократи, новатори, прагматични хора, които не политизират излишно, а повече действат. При това почтено. Хора, които изглеждат модерно, говорят езици, имат добро образование. Тогава ще има и успешна политика. Управленецът на новото време няма и да си помисли да злоупотребява с обществените ресурси, да складира боклуците на Европа в красивата ни Родина, да се кланя на чужди столици. Почтеност, прагматизъм и патриотизъм – това ще бъдат, според мен, ценностите на успешните политици занапред. От години липсват такива хора в институциите. Вярвам, че скоро точно такива личности ще имат шанс да променят България за добро.

Благодаря Ви за това интервю. Ще Ви потърсим отново да коментираме очакваните резултати от изборите на 11 юли.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ