Най – известният уличен музикант в Благоевград, Юри Димов: Бойко Борисов трябва да даде работа на всички, за да не крадат и да не просят

Ерол ЕМИЛОВ
Бойко Борисов трябва да даде работа на всички, за да не крадат и да не просят. Това е мнението на най-известния уличен музикант в Благоевград Юри Димов.
От около осем години бай Юрий, както го наричат местните, изнася концерти на открито. Започва да свири в градската градина в областния център, но в последно време го засичаме на друго място – на 50-ина метра от новия мол в Благоевград.
За себе си твърди, че е акордеонист по професия. Занимава се с това от 17-18 години. В последните години обаче е принуден и да пее. Пейката е неговото работно място, а акордеона – оръдие на труда.
Знае над 100 песни, с които радва хората, които се разхождат в центъра на големия град. А те се отблагодаряват като му оставят по някоя стотинка, за купи хляб и да изхранва семейството. Понякога се намират и щедри граждани, които оставят и по три лева, споделя бай Юри.
Той има седем деца и 23 внуци. Разказва, че никой от тях не работи. Някои от зетьовете им работят във фирмите по чистота, но понякога и те закъсват за пари. В тези моменти той е единствената опора на семейството и им помага с каквото може.
Преди това е работил „държавна работа“. „Сега е демокрация – криза. Работа няма“, коментира акордеонистът и продължава да разказва за живота си. Споделя, че има хора, които му оставят и храна – банички, салам, дори компоти и лютеница. Дава си сметка, че го съжаляват, но той не иска това, защото работи и си изкарва прехраната по честен и почтен начин.
На въпрос колко пари изкарва на ден уличният музикант отговаря: „Различно, за хляба хващам. Зависи от това как свиря и колко хора ще минат през мен и ще ми оставят стотинки“. Споделя, че по Коледа и Великден е събирал по двайсет лева и така той и семейството са имали възможност дори да попразнуват. Категоричен е, че благоевградчани са щедри, но понякога и те нямат какво да дадат.
Обикновените хора са тези, които му обръщат внимание. Кметовете и бизнесмените го подминават.
„Сякаш се срамуват от мен, но аз не съм престъпник. Хората с образование също ме подминават. По-простичките ми дават по някоя стотинка“, разказва най-известния уличен музикант в Благоевград.
Няма музикално образование. Определя се като акордеонист – слухар. Баща му също е свирил на акордеон и като малък слушал как свири той. Било му интересно и по-късно и той се научил.
Това е историята на бай Юри Димов от Благоевград. Човек, който е принуден да изкарва прехраната си на улицата. Независимо дали е слънчево, дали вали дъжд, сняг или градушка. Той е на пейка в центъра на родния му град с акордеон в ръце. Не сеща ни жега, ни жажда ни студ в името на това да прехранва семейството си по честен начин, а не да се превърне в крадец или престъпник.
Ние смятаме, че няма срамна професия и никой не трябва да се срамува от това, което върши. Това е мнението и на 60-годишния акордеонист. И бихме искали да призовем гражданите на Благоевград следващият път като го видят да му оставят дори и 20 стотинки, не повече. За добра кауза е!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене