Подпомагат тютюнопроизводителите с 81 млн. лева

Подпомагат тютюнопроизводителите с 81 млн. лева,правителството  разпредели още 3,2 млн. лева за  изплащането  на  предаден и неплатен тютюн от  фалиралите „Лийв Табако –А.Михайлидис“ и „Исперих БТ“

Финансов ресурс в размер до 81 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн за 2018 г. утвърди на свое заседание УС на ДФ „Земеделие“.

УС на ДФ „Земеделие“ разпредели  и още 3,2 млн. лева по схемата de minimis за тютюнопроизводителите, претърпели финансови щети от предаден и неизплатен тютюн от двете  фалирали дружества  „Лийв Табако –А.Михайлидис“ и  „Исперих БТ“за предходни години .

Засегнатите от фалирате дружества тютюнопроидводители следва да бъдат вписани в публичния регистър на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието ,храните и горите  за 2019 г. УС на фонд „Земеделие“  упълномощи  земеделския министър Порожанов да утвърди указания  за предоставяне на  помощта .

Иначе, средствата за подпомагане на тютюнопроизводителите в размер на 81 милиона лева са предвидени в бюджета за тази година на Фонд „Земеделие“, като размера на подпомагането е с 5% по-малко спрямо предходната кампания.

Право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2007 – 2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Допустими за участие в схемата са стопани, които продължават да извършват земеделска дейност и са запознати, че това изискване се приема за изпълнено, когато към момента на подаване на заявлението или на плащането на помощта отговарят на следните условия:

♦ Да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители или в база данни за производителите на тютюн, и/или

♦ Да са собственици на, животновъден обект или пчелно семейство, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Българската агенция по безопасност на храните.

♦ Да са регистрирали правно основание по чл. 41, ал. 1 от ЗПЗП за най-малко 0,1 ха.

Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на килограм въз основа на средногодишното количество изкупен качествен (1-3 класа) тютюн по сортови групи през референтния период, съгласно данните за изкупения и премиран тютюн, представени от Фонд „Тютюн“.

Когато земеделският стопанин не е отглеждал тютюн през всичките три години от референтния период, помощта се определя въз основа на средногодишното количество изкупен тютюн по сортови групи за годините, през които е отглеждал тютюн.

Ставките за всяка от сортовите групи тютюн ще бъдат определени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене