Брането на тютюна в Гоцеделчевско започна

тютюноберачка

В Гоцеделчевско започна прибирането на тазгодишната тютюнева реколта. Тютюнджиите от селата Блатска и Абланица захванаха първото бране. До седмица обаче се очаква да започне брането на първата ръка в целия регион.

Според информация на кметовете тази година се очаква произведеният тютюн в Неврокопско да е повече от 2013 г. Хората обаче още отсега са притеснени дали свръхпроизводството няма да доведе до ниски изкупни цени и отказ на фирмите да изкупуват .

”Посяхме го, отгледахме го, но не знаем какви ще са ни мъките и тази година. Дали ще го изкупят, дали цената му ще е добра“, коментират производителите на жълтото злато в Неврокопско.

Тютюн

Те разкриха, че само една малка част от засадения тази пролет тютюн в региона е договориран. Според хората с договори за изкупуване на продукцията са се уредили само близки на кметовете на населените места, на общински съветници и депутати.

”Сеем тютюн, защото няма с друго какво да се препитаваме. За нашия регион друга алтернатива няма. Опитахме с гъби, зеленчуци, билки, но нищо не вирее. Площите са ни накъсани, релефът на полската част не позволява обработка с машини. Но ще продължаваме да сеем тютюн, пък дано държавата намира пазари за него. Без тютюн сме обречени на гибел”, признават тютюнопроизводители от Сатовчанско.

Повечето тютюнджии от региона, заради ниските изкупни цени и малкото пари, които получават от производство, са принудени да работят тютюн и в южната ни  съседка, където заплащането е по-добро. В ранна пролет бързат да посеят лехите тук, а след това тръгват масово за Гърция, защото там полският сезон започва по-късно.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене