Туристи готвят, пеят и плуват през лятото в Банско

Банско-традиции

Гостите на курортния град искат все повече развлечения. Вече не е достатъчно да им се предложи легло, бар и ресторант, пише standartnews.com. Особено активни в осигуряването на атракции са хотелиерите през летния сезон, когато не се карат ски в Пирин планина.

„Повечето чужденци и нашенци искат развлечения всеки ден от престоя си в курортния град. Това е тяхно право, а наша работа е да го направим“, твърди председателят на Туристическата асоциация в курортния град Мариана Спасова.

Все по-често в кухните на ресторантите може да видите запотени англичани, които въртят някои от банските специалитети – капама, чомлек, боб в гърне. Най-добрите кулинари на практика приготвят вечерята за своите сънародници, като си заплащат за удоволствието да сложат кулинарната шапка и да грабнат черпака.

В някои хотели наемат от време навреме професионални хореографи, които пък учат туристите на кръшни народни хора. Практика е в част от комплексите да идват на „турне“ за една вечер изтъкнати музиканти. Става въпрос за изпълнители, които свирят българска народна музика, това искат да чуят чужденците. Някои вземат гайдата и получават уроци как да я надуят. Други пък се учат да бият тъпана, тарамбуката и дайрето.

„Културният туризъм също се радва на добър интерес. Водим гостите си в Мемориала „Паисий Хилендарски“, в Къщата – музей „Никола Вапцаров“, в църквата „Света Троица“, разказват собственици на хотели.

Друго развлечение за чуждите туристи е до ходят на минерален плаж. За целта се пътува до близките селища Добринище, Баня и Огняново, където има куп минерални извори.

„Тази терапия е много полезна за тези наши гости, които имат някакви оплаквания. Защото минералната вода облекчава болките им. Така туристите съчетават ваканцията и отдиха с лечение“, споделят хотелиери.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене