Без категория

Владимир Москов с високото отличие „Златна ябълка”

Кметът Москов благодари за престижното отличие

На тържествена церемония, проведена на 9 юни  в Столичния куклен театър, българската „Национална мрежа за децата” връчи ежегодните награди за принос към живота и благосъстоянието на нашите деца – „Златна ябълка“. В четвъртото издание на наградите бяха номинирани 45 организации и личности в седем категории, сред които Обществен съвет по образование в Гоце Делчев направи три номинации, оценявайки по достойнство работата на кмета на града – Владимир Москов. Втора номинация за принос в развитието на науката и образованието получи местното Трето основно училище „Братя Миладинови”, с директор Мария Халачева, а за изключителен принос в информационното обслужване бе номинирана младата журналистка Елена Бацалова от ТВ „Запад” – Гоце Делчев.

Сред 10-те герои на децата, статуетка „Златна ябълка” за принос в категорията „Политик на местно ниво“ – получи Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев, за своята активна дейност в подкрепа на училища и детски градини, социално уязвими групи и инициативи, насочени към децата. За своята работа като кмет на Гоце Делчев през последните 20 години, Москов, който по образование е педагог, успя удачно да приобщи малкия провинциален град към културна България и да го развие до нивото на Европейски културен център, работещ активно в името на добрите образователни и социални практики за децата. Тази година по инициатива на община Гоце Делчев бяха проведени множество културни мероприятия с обществана значимост за неврокопчани и хората от региона, като най-масови от началото на годината бяха Фолклорен фестивал „ Пролет в Неврокоп” – проведен за първи път тази година , Културна мозайка „Неврокопски панаир” 2014 г. (с активното участие на над 700 деца), който се провежда за трета поредна година и възражда столетните традиции на стария Неврокопски панаир от времето на робството, както и ХХІV Международен фестивал на китарата и цигулката „Децата на Паганини” ( от 12-14 юни, т.г.), в който активна роля и заслуга имат кметът Москов, местният гений на класическата китара – Огнян Вълев и сина му Стефан Вълев – Sunny, както и педагози и общественици, подкрепящи активно инициативата.

Кметът на Гоце Делчев с престижната награда, в компанията на журналистката Елена Бацалова, директорката на Трето ОУ - Мариана Халачева и журналистът, направил номинациите Валентин Атанасов.

От началото на годината, на Голямата сцена в Дома на културата бяха наградени над 650 участника във фестивала „Пролет в Неврокоп”.  Тя стана място за безброй театри, оперети, мюзикъли, благотворителни инициативи и културни съревнования между четирите общини – Гоцеделчевска, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен.

 Темата „Неврокоп се възражда!” беше сред най-често коментираните теми за реалните процеси, случващи се на местно ниво, от млади и стари граждани. Процесът не бе предизборен шарж – както някои предполагаха в началото, а културна реалност. Безспорната заслуга е и на кмета Москов, който съумя да приобщи и останалите кметове от трите общини – Хаджидимово, Сатовча и Гърмен получи заслужена признателност от „Национална мрежа за децата”. Владимир Москов сподели, че заслугата е на всички по равно – на читалищните и културни дейци, училищните ръководства, самодейните състави и всички местни таланти, които растат и се развиват в унисон с новото време, но преди всичко пазейки самобитните културни и фолклорни традиции на своите родолюбиви предци. Обичта му към децата е движещ мотив в цялата му обществена дейност като кмет на Гоце Делчев.

„Национална мрежа за децата” връчи тази година Специалната награда „Златна ябълка“ на еврокомисар Кристалина Георгиева. В категорията „Специален принос“ награда беше връчена на д-р Румяна Кралева за нейната дългогодишна работа за подобряване на живота на децата с увреждания. “Златна ябълка“ в категорията „Герой на децата“ спечели 40 СОУ „Луи Пастьор“ в София.

За политик на национално ниво беше отличена евродепутатът Мария Габриел.

Люба Йорданова беше призната за най-добър журналист на годината като заслужи престижния приз за статиите си: „Фонд за забавяне на лечението“, „Да влязат мислещите“, „Дълбоко в чекмеджето“, „Включени, а не заключени“, в които отразява и заостря общественото внимание към наболели проблеми, рефлектиращи върху българските деца и техните семейства. Високо оценена бе работата и целенасочените и последователни усилия на Община Козлодуй, за подобряване на живота на децата съвместно с всички институции и организации, имащи отношение към гарантирането на детското благосъстояние.За СОУ „Паисий Хилендарски“, гр. Златица бе присъдена шоколадова статуетка за своята практика на обучение на деца по гражданско образование. Целенасочената работа на „Център за психично здраве”, гр. Русе за предоставяне на интегрирана услуга за продължителни безплатни психотерапевтични грижи за деца и младежи с проблеми в психичното развитие и психологическа подкрепа за родителите беше отличена от журито в категория „Болница“. Дарина Иванова се зарадва на наградата на публиката, за живот, посветен на децата и младежите във Варна.

 По време на събитието присъстващите имаха възможност да видят изпълнения на децата от Академия за сценични изкуства LIPA  и младият талант Петър Терзиев.

 Фанка Маркова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене