Кметът Георги Икономов: Световната купа по ски в Банско е едно от най-мащабните спортни събития в България за 2019 година

Георги Икономов, кмет на Община Банско, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

Фокус: Г-н Икономов, този месец в Банско ще се проведе едно от най-мащабните спортни събития в България за 2019 година, а именно Световната купа по ски. Кажете ни по-подробно какво предстои и какво ще имат възможност да видят жителите и гостите на Банско тогава?

Георги Икономов: Наистина, това е поредният старт на Световната купа по ски, който се провежда в Банско. Ще бъде от 22 до 24 февруари – 3 дни, което е много важно да се отбележи, защото тази година 3-дневни спортни състезания имаше само в още 3 курорта в целия свят. Точно това е и парадоксът – цялата еуфория и около Алберт Попов с неговите постижения и неговото каране, такова каквото не сме виждали през последните 30 години, много контрастира с цялото отношение към ски спорта в България през последните години. Просто контрастът е уникален – от една страна от една група хора се прави всичко възможно да не се развива този спорт, да не се прави нищо по планините – да няма лифтове и младите да не спортуват, но въпреки това имаме млад уникален спортист, който прави уникални неща в световен мащаб, прави едни от най-добрите събития в Банско за Световната купа и тези 2 неща са наистина просто несъвместими. Тоест правим нещо тук въпреки хората, които се опитват да ни пречат по всякакъв начин. Естествено тук ще дойде световният ски елит. Мъжете ще се състезават в 3 дисциплини: специален слалом, гигантски слалом и супергигантски слалом. Ние трябва наистина много силно да подкрепим нашите състезатели Алберт Попов и Камен Златков, които ще се състезават в 2 дисциплини. Използвам случая да поканя всички българи да дойдат на Бъндеришка поляна, за да подкрепим нашите състезатели. Цялото събитие ще бъде съпътствано от различни програми, както на Бъндеришка поляна, така и централния площад в Банско, където ще се теглят номерата на състезателите и ще има кулинарна програма и кулинарна изложба. Дано и времето да бъде с нас.

Фокус: Г-н Икономов, колко са събраните средства от туристически данък за миналата година?

Георги Икономов: Събраните средства от туристически данък са около 900 хил. лв. и са по-малко, в сравнение с 2017 година. Точно по тази причина реализирахме и една среща с туристическия бранш и с нашия отдел, който отговаря най-вече за проверките за туристическия данък. Няколко са причините, които констатирахме за този спад в средствата. Една от тях е и несъвършената законова уредба, като и туристическият бранш и хората от отдела по туризъм се ангажираха да предложат някакви промени, които да бъдат предложени на Министерството на туризма, така че в последствие евентуално да влязат в закона, за да се улесни начисляването и събирането на този данък. Решихме да се правят много тематични проверки и да се извадят най-фрапиращите случаи на хотели, които като категория и брой места за настаняване, не съответстват с внесения туристически данък. Точно тези хотели ще бъде проверявани ежедневно заедно с НАП, РДПБЗН, за да може постепенно да започнат да излизат наяве тези данъци. Но все пак аз винаги съм твърдял, че туристическият данък е важен не само за общините, а и за държавния бюджет, тъй като той губи поне 10 пъти повече от общинския бюджет. Държавата има много по-голям интерес от събирането на този данък, заради ДДС-то и данък Печалба. Общината заедно с НАП трябва да седне и да изработи едни общи механизми за проверки, защото до момента тези проверки се правят отделно и активността не е чак такава, каквато би могла да бъде и всички да са доволни.

Фокус: И за финал на нашия разговор, Общински съвет-Банско вече прие Бюджета за 2019 година. В конкретика какво можем да кажем за него?

Георги Икономов: Бюджетът е добре балансиран. Въобще не залагаме повече приходи, отколкото мислим, че ще можем да съберем, нито пък надхвърляме разходите. Разбира се, всеки бюджет би могъл да бъде по-добър и на всеки кмет му се иска да има повече пари, за да може да прави повече неща, но в крайна сметка ние сме заложили доста неща в инвестиционната програма, които са съпътствани от тези, за които сме получили целево финансиране и с Програмата за развитие на селските райони ще има много сериозно и мащабно строителство в града ни тази година. Едното от нещата е изграждането на околовръстния път, който трябва да бъде завършен, тъй като до момента е изграден наполовина. Чрез този път ще се улесни достъпът до туристическата зона. Трябва да завършим детската градина, чието изграждане започнахме през есента. Включено е изграждане на пешеходен мост плюс корекцията на река Глазне. Това е една много важна инфраструктурна задача, която имаме. Отделно от това трябва да продължим с трети етап от улица „Пирин“; цялостна реконструкция на градския парк, най-вече на езерото и алеите около него. Предстои ни рехабилитация на няколко улици в Банско и повече такива в Добринище, както и ремонт на физкултурния салон на училището в Добринище. Програмата ни е много амбициозна, като до няколко дни стартираме обществените поръчки, така че в началото на лятото да сме готови и да се направи всичко навреме.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене