Медицинската сестра от сатовчанското село Осина и още една заразена жена са изписани от инфекциозното отделение на гоцеделчевската болница

Медицинската сестра  от  сатовчанското село Осина  и още една хоспитализирана жена от същото село са напълно излекувани и след като са показали отрицателни резултати за Ковид-19, са се прибрали в домовете си, съобщи  кметът на село Осина Славчо Хаджиев.

Тези дни се очаква поетапно да бъдат изписани и останалите жители на село Осина , които през последния месец бяха над 10 човека.

Огнището на коронавируса в с. Осина е овладяно и от десетина дни там вече няма установен нов случай.

Припомняме, че заразата пламна в няколко рода и съседи от една улица, а общият брой на вирусоносителите надхвърли 30 човека.

Според РЗИ вирусът е бил предаден от онкоболна жена, която впоследствие почина след лечение в софийска болница, където са установени пациенти с положителни проби.

69-годишен мъж от селото, диагностициран като вирусоносител, също почина в реанимацията  на болницата в Гоце Делчев, но той е бил със сериозни съпътстващи заболявания.

Доста от контактните лица бяха поставени под карантина, до затваряне на село Осина обаче не се стигна, благодарение на сериозните  противоепидемични мерки по отношенение на дезинфекция и социална изолация.

При рестриктивни мерки е преминал и мюсюлманският празник Рамазан Байрам в село Осина.Движение из селото почти не е имало, хората са се въздържали да ходят по домовете да искат рошка от о- възрастните , както повелява традицията на този празник, а са го правили онлайн по телефона, добави още  кметът Славчо Хаджиев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене