Орешарски разпореди спиране на „Южен поток“

спиране на Южен поток

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на „Южен поток“, докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън, съобщи Дарик радио.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областа в икономиката и отбраната, както и въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна. Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви в началото на изявлението пред медиите Орешарски.

В течените на срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати. Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки, посочи Орешарски като обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта „Шах Дениз“. Обсъдихме проекта „Южен поток“ и запитването от страна Европейската комисия относно процедурите по избор на изпълнители, призна Орешарски.

Пред сенаторите Маккейн, Мърфи и Джонсън той е подчертал, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.

В рамките на срещата Пламен Орешарски е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

Вярваме, че споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции може да увеличи драстично икономическото сътрудничество

между България и САЩ, заяви в Гранитна зала на Министерския съвет сенатор Кристофър Мърфи след среща с Орешарски.

Мърфи и колегите му Джон Маккейн и Рон Джонсън проведоха среща с министър-председателя и президента Росен Плевнелиев. Имахме много продуктивна среща – тук сме републиканци и демократи, за да изразим своята подкрепа към увеличаващите се взаимоотношения между САЩ и България в сферата на сигурността, обяви Мърфи. Много сме радостни, че чухме президента Барак Обама да заяви във Варшава, че ще инвестира 1 млрд. долара в изграждане на нови взаимоотношения в сферата на сигурността в Източна Европа, добави Мърфи и изрази надеждите си, че когато се върнат в САЩ, Конгресът ще даде своята подкрепа към изграждането на инфраструктура в сферата на сигурността.

Надяваме се да говорим с един глас за кризата в Украйна, продължи сенаторът. Надяваме се на мирно решение на кризата, която да бъде постигнато чрез единна Европа и изпращане на ясно послание, че границите не могат да бъдат преодолявани чрез военни действия, добави той. Най-добрата защита е силното нападение, а най-доброто нападение срещу Владимир Путин е нарастване на енергийната независимост и просперитет, заяви от своя страна сенатор Рон Джонсън.

Агресията на Путин е голямо предизвикателство за Запада

и се надявам това да е аларма за всички нас за абсолютната необходимост да подсилим НАТО и нашия съюз, добави той.

За да имаме енергийната независимост, ни трябват инвестиции, които изискват стабилна среда, силна демокрация и правителства с възможно най-малко корупция, подчерта Джонсън и бе категоричен, че той и колегите му сенатори са тук, за да подкрепят усилията на България за силна демокрация и силен Запад.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене