Топъл уикенд в Югозапада

Днес над страната ще има разкъсана средна и висока облачност. Ще се появи слаб, в южните и източните райони, умерен юг-югозападен вятър и с него ще се пренася по-топъл въздух, сочи справка в сайта на НИМХ.  

Топло за началото на февруари време с максимални температури между 12° и 17°, по-ниски в крайните северозападни райони, в София 12-13°.

В Гоце Делчев днес максималната температура ще достигне 14°, в Благоевград 14°, Банско 11°, Симитли, Петрич и Сандански 15°.

Атмосферното налягане през деня ще се задържи почти без промяна – близко до средното за месеца.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над южните райони, без валежи. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Максимални температури от 10° в северните, до 15-16° в южните райони. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще е със значителна висока облачност. Повече слънце ще има над Централна и Източна Стара планина. Ще духа умерен, по високите и открити части и временно силен югозападен вятър. Ще се затопли и максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 3°.

В неделя в източната половина от страната и по северните склонове на планините ще духа умерен югозападен вятър и дневните температури още ще се повишат, в отделни райони в Източна България и Предбалкана ще достигнат 19°-20°. Облачността ще е разкъсана, предимно висока и средна, в крайните северозападни райони и в котловините на Югозападна България ще бъде с ниска облачност, от която ще преръмява и там дневните температури ще остават по-ниски.

В началото на следващата седмица над Западна България ще преобладава облачно, в равнините и котловините, и мъгливо време, почти без валежи; над Източна облачността ще е разкъсана, все още предимно висока. В понеделник вятърът ще отслабне и ще се ориентира от изток-югоизток. Ще остане топло за началото на февруари. По-късно през деня във вторник, с усилване на вятъра от изток-североизток, ще нахлува сравнително студен въздух и температурите ще започнат бързо да се понижават.

През нощта срещу сряда от югозапад ще завали дъжд, в планините над 1000 м – сняг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене