КЗП: С комисиони и такси ни цакат най-често при теглене на кредит

В последните 5 години най-често срещаните неравноправни клаузи в договорите и общите условия за предоставяне на кредити на физически лица са свързани с начисляване на такси и комисиони, свързани с усвояване и управление на заемите. Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Другите случаи касаят неясни критерии за обявяване на предсрочно погасяване, както и начисляване на такси и комисиони за същите извън законоустановените, както и кратките срокове и невъзможни условия за осигуряване на поръчител.

От 2016 г. до сега са анализирани общите условия на 57 небанкови финансови институции и е установено наличието на неравноправни клаузи. След направените препоръки от КЗП за отстраняването им 45 от дружествата се съобразиха с тях. През последната година към 3 дружества от сектора са изпратени препоръки за отстраняване на неравноправните клаузи и се очаква тяхното становище. За други 9 дружества КЗП е инициирала завеждане на колективни искове за прогласяване нищожността на неравноправните клаузи от компетентния съд.

През 2020 г. по Закона за потребителския кредит са извършени 292 инспекции, отчитат от комисията. Издадени са 29 наказателни постановления за санкции. Комисията периодично анализира клаузите в потребителските договори и общите условия на всички икономически оператори – финансови (банкови и небанкови) институции, туроператори, застрахователи, пощенски оператори, телекомуникационни компании и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене