Тарикати-животновъди от Гоцеделчевско, изгоряха с огромни глоби до 43 000 лева от ДФ “Земеделие“

Глоби до 43 000 лева са наложени от ДФ “Земеделие „на тарикатеещи се животновъди  от гоцеделчевско опитали се да прецакат държавата като не  са изпълнили задълженията си  по договорите си за наемане на пасища и мери в различни  райони на региона ,  е констатирала комисия  от ДФ“Земеделие“ след извършена проверка преди дни .

Комисията която е проверявала  дали са спазени задължителните условия по подписаните договори ,преди да преведе субсидията която е  60 и нагоре лева   за декар, се е натъкнала на чудовищни злоупотреби и не спазване на условията по договорите  от животновъди най- вече в  община Хаджидимово.

Основното за наложените тлъсти глоби от проверяващите са установените стотици наети пустеещи площи за които сключилите  за тях договори за  субсидии животновъди не са ги почистили от камъни и храсти  надявайки се без труд и спазване на условията  по договорите  да получат големи суми с които държавата и ЕС   подпомагат животновъдството .

43 000 лева е наложената глоба от ДФ “Земеделие“  на двамата ортаци  животновъди отглеждащи над 80 крави Димитър Т. и Николай М. от Гоце Делчев които са наели повече  200 декара мери и пасища в местността“ Лялево“ край Копривлен .

С огромна глоба е санкциониран и животновъда Г.Д. също от община Хаджидимово .

За да си получат субсидиите санкционираните животновъди са задължени освен да  платят наложените им санкции то и да изпълнят условията по договорите си ако не искат договорите им да бъдат прекратени .

Ужилени коментираха, че стадата им не струват толкова колкото е размера на  наложените им  глоби а други  побързаха да прехвърлят на трети лица животните си за да се изкарат чисти без животни и да отърват при обжалване  глобите .

Истината обаче е ,че сред мерките и основните задължения на животновъдите за наетите от тях земи по сключените  договори за ползване и получаване  на субсидии  от държавата и ЕС  са :

площите да не се разорават и превръщат в обработваема земя- ниви . Да не се палят  в тях тревните площи  с цел по лесно почистване .Кметът на населеното място и специализираните органи  пък от друга страна са задължени да осъществяват контрол за провеждане на мероприятията по осигуряване на пожарна безопасност в пасищата и мерите като въпросните мероприятия са за сметка на ползвателите при сключен договор .

Сред задълженията на ползвателите  които не се изразяват само в получаване на субсидии и пари на куп паднали им от небето, за възстановяването на изоставени мери и пасища са  още , почистване на терените от камъни и храсти ,  като при равни терени е задължително почистването да  се извършва ръчно ,а камъните  да се събират на купчинки и след това се изнасят .

Условията за ползване на мери и пасища по програмата за стръмните и застрашени терени  от ерозия ,събраните камъни се подреждат на кордони- тераси  по хоризонталите  на релефа на разстояние от 20 до 100 м. се казва още в договорите .Някой от санкционирате животновъди се оправдават че не са им били известни задължения въпреки че за поредна година наемат такива площи и получават субсидии.

За имоти от първа до седма категория пасищата, които се ползват на правно основание, не може да надвишават 15 декара за една животинска единица или 30 декара за една животинска единица в имоти от осма до десета категория.

 

На животновъдите отглеждащи месодайни говеда или такива от автохтонни породи се дават до 20 декара за животинска единица в имоти от първа до седма категория, и до 40 декара в имоти от осма до десета категория. Стопаните за почистването и поддържането на изоставените площи  мери и  пасища получават от 30 до 60 и нагоре лева субсидия на декар, като в труднодостъпните райони тя е и още по-висока.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене