Лидерът на БСП в Пиринско Ю. Гошев: Доброто ни взаимодействие с ДПС свърши през първите 1-2 м. управление, после започнаха да се разпореждат без нас и това се видя от избирателите

юлиан гошев

Как няма да загубим евровота, когато позволихме държавно финансиране да се разпредели в смесените райони, а за шеф на РДВР – Благоевград да се спряга името на Вл. Савеклиев, съпруг на депутата от ГЕРБ Д. Савеклиева, споделя в анализ без емоции на изборния провал областният лидер на левицата в пиринско

–                       Г-н Гошев, обещахте да направите коментар и ана­лиз на представянето на БСП на евроизборите, след като мине малко време и нещата се поуспокоят за да дадете трезва оценка без емоции. Сега, седмица след вота, готов ли сте да обобщите представянето, греш­ките, пропуските и причини­те?

–                       Да, имах нужда да изча­кам няколко дни, за да оставя емоциите настрана и да дой­де времето на трезвите пре­ценки. Отминалите евроизбори в Благоевградска област ще се запомнят с голямата преднина на ГЕРБ, засилване позициите на ДПС в християн­ските общини, силното пред­ставяне на „България без цен­зура“ и появата на АБВ. БСП и | Коалиция за България успяха да постигнат повече като аб­солютен брой гласове от пре­дишните избори за Европей­ски парламент през 2009 г. на територията на Благоевград­ска област. Получихме 16 823 гласа, или 16.4%, а на евроиз­борите през 2009 г. имахме 13 850 гласа, или 12.5%. Ако си заровим главата в пясъка, можем да кажем, че вървим нагоре, резултатът е подоб­рен. Но ГЕРБ имат 29 791, а ДПС – 24 841 гласа. На тези европейски избори отново сме трети в областта, както и на предишните.

На фона на общата карти­на се откроява червената об­щина Кресна, където имаме 36% и сме първи. Не задовол­ява представянето ни и в го­лемите общини: Благоевград – 18%, Сандански -14.4%, Пет­рич – 20%, Разлог – 18%. Не подобряваме позициите си в смесените общини – Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Яко­руда.

–                       Лекият ръст в сравне­ние с 2009 г. прави ли загу­бата на БСП в Пиринско по- приемлива?

–                       За областта загубата за БСП и Коалиция за България е очевидна и няма да се измък­вам от тази констатация. Ще анализирам защо се получи така и къде са причините. На първо място, не успяхме да мотивираме нашите избирате­ли да отидат до урните и да гласуват. Кампанията, която бе нелоша, не даде очаквания резултат. Главната причина е в разочарованието от това, което сме направили през последната година като уп­равляващи. Обещахме да от­страним ГЕРБ от властта, но не го направихме решително и категорично. Кадрите им са по местата си в администрация­та, бизнес структурите им ра­ботят необезпокоявани, в местната власт, доминирана от ГЕРБ, клиентелата е силна. Преди една година много хо­ра, които нямаха нищо общо с БСП, виждаха в нас еди­нствената политическа сила, способна да се справи с ГЕРБ, и заради това си очакване ни подкрепиха, но и тях разоча­ровахме, загубихме тази пе­риферия.

Когато преди 6 месеца ста­нах председател на областния съвет, формулирах три важни организационни задачи за об­щинските структури: да под­младим членския състав, да навлезем решително в смесе­ните райони, да разширим со­циалната си база, като прив­лечем дребните предприема­чи, и въобще – да навлезем при по-активната и трудоспо­собна част от населението. Не мога да кажа, че за тези 6 ме­сеца сме „постигнали видим резултат и в трите направле­ния. Но това са стратегически задачи, не за няколко месеца, а за години. Нужни са обаче конкретни действия и по три­те направления във всички об­щински организации и види­ми резултати още преди след­ващите избори.

Втората причина се крие в партньорството с ДПС. Доб­рото взаимодействие приклю­чи първите 1-2 месеца, кога­то се назначиха няколко ди­ректори на областни държав­ни структури. След това за­почна арогантно и несанкцио­нирано от нас назначаване на хора на ДПС в смесените ра­йони – в системата на горите, на земеделските служби. В образованието всички пред­ложения на ДПС се реализи­раха, независимо от сканда­лите в парламента, а нашите – не. На високи позиции в дър­жавната администрация се реализират или хора на ДПС, или активисти на ГЕРБ, сега припознати от партньорите. / Чиликов – бивш кмет на Струмяни, гл. секретар на Аге­нцията по метрология, Атушка Маркова – ДПС лидер в Пет­рич, за зам. председател на същата агенция, Христо Кола­ров – лидер на СДС в Петрич, за директор на Горското в Първомай, и т.н./.

Обществеността е смутена от слуховете, че ДПС готви за директор на РДВР Вл. Савек­лиев – съпруг на областния ли­дер на ГЕРБ Даниела Савеклиева. Не бих коментирал не­ говите професионални качес­тва, но обществена тайна е силната политическа актив­ност на този МВР служител. Няма да се връщам към месе­ците на обществено недо­волство от някои кадрови наз­начения в държавната адми­нистрация в Благоевград. Всичко това разколеба наши­те симпатизанти и ги демотивира да отидат до урните. Към това следва да добавим ин­вестиционната политика на редица министерства, насоче­на изключително към населе­ни места с мюсюлманско на­селение, като например спор­тното министерство.

Третата причина е в АБВ – една формация, работеща по същество срещу БСП, откъс­на около 3000 гласа в Пирин­ско. Но това е едната страна. По-важното е, че тези разкол- ни действия и говоренето сре­щу БСП от довчерашни наши съратници отвратиха част от избирателите ни и те предпо­четоха да си останат у дома.

Четвъртата причина – фак­торът, който оказа решаващо въздействие върху изборния резултат, е гигантското паза­руване на гласоподаватели. Пазаруваха всички. Аз няма да посочвам конкретни поли­тически сили, защото това твърдение трудно се доказва. Оставям на съвест на изби­рателите да отсъдят за себе си кой дойде да им предложи пари и за коя партия трябва­ше да гласуват. Платената на­родна любов значително из­кривява картината на вота и даде решително предимство на партиите-корпорации, които владеят тази изборна технология. Тази практика следва да се пресече с бър­зи законодателни промени, защото не може това да е бъ­дещето на демокрацията в България. Считам за наложи­телно веднага да се въведе задължително гласуване. То­ва ще обезцени купения вот и ще свие относителния дял на ДПС до реалната им те­жест спрямо християнското население в България.

–                       Накъде ще тръгне БСП след тези избори, личи някакво объркване вътре в партията?

–                       Задължителни са корек­ции в управлението. Прави­телствената политика се нуж­дае от остър социален завой. Това ще рече работа за хора­та, бързо намаляване контин­гента от безработни, иконо­мически растеж и значител­но нарастване на доходите. Хората това очакват от пра­вителство с мандата на со­циалистическата партия. Про­мените в кабинета са наложи­телни, с оглед корекциите в политиката и засилване влия­нието на БСП в него чрез реа­лизация на наши кадри във всички сектори и на всички равнища. Нуждаем се от ясно дефиниране на взаимоотно­шенията с партньорите от ДПС и това да бъде разписа­но детайлно. Промените в Из­борния кодекс са наложител­ни, за да може суверенът да управлява, а не парите на олигархията.

Що се отнася до БСП, тя е калена в битки, печелила е и е губила, но винаги се е из­правяла и е продължавала по пътя си. Но очевидно се нуж­даем от едно ново и модерно презентиране на левите идеи сред младите, интелектуалци­те, активните граждани. Защо­то бъдещето е на лявата, на социалната идея. Ще останат разочаровани онези, които очакват да видят нашата пар­тия на колене или с наведена глава. Ще вървим напред по пътя си, обединени от идеите за справедливост и солидар­ност, и ще държим високо на­шето знаме, защото както бе­ше казал един забележителен човек: „НЕ СИ ПОБЕДЕН, ДО­КАТО НЕ ПОЗВОЛИШ ДА СТЪП­ЧАТ ЗНАМЕТО ТИ!“.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене