ЕК замрази 90 млн. евро по програма „Регионално развитие“

ЕК

Европейската комисия е замразила средства в размер на близо 90 млн. евро по ОП „Регионално развитие“, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Вчера комисията временно спря плащания по оперативната програма, свързана с градското развитие и развитието на туризма. Открити са нарушения при обществени поръчки, които ще бъдат проверени отново.

Във вторник Европейската комисия обяви, че спира плащания по Оперативна програма „Регионално развитие“. Причина за това са недостатъци във функционирането на системите за управление и контрол, проличали при одитна мисия. Средствата ще тръгнат отново, когато откритите нередности се коригират.

Според информацията, с която Караджова разполага, става дума за две искания за междинни плащания на стойност около 90 милиона евро. „Това е делът на европейското финансиране. Това касае няколко проекта, най-големият е свързан с интегрирания градски транспорт на Бургас. Има проект на община Асеновград, имаме проблемен проект с Университета за архитектура, строителство и геодезия, Националната служба за противопожарна безопасност и защита на населението“, заяви тя.

„По-същественото е, че отново се идентифицират проблеми с обществените поръчки. Проблемът с обществените поръчки се оказва препъникамъка за всички бенефициенти и управляващи органи. Най-много са засегнати ОП “ Околна среда“ и ОП „Регионално развитие“, подчерта депутатът от левицата.

По думите ѝ става дума за проекти през целия период 2009-2013 г., договорирани и управлявани от три правителства. Според нея има променена практика на Еврокомисията.

„Ако допреди 2013 г. те предварително са информирали с писмо, че е възможно спиране на средства, сега Европейската комисия, още преди да изпрати одитния доклад, изпраща писмо за временно прекратяване на средствата. Това писмо означава, че управляващите органи трябва да одитират отново проектите“, каза още Караджова.

Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, заяви, че не е изненадан от решението на ЕК. По думите му обществените поръчки са необходимо зло и може би една от любимите теми на законодателите са промени в Закона за общестевните поръчки. „Лошото е, че с последните поправки в ЗОП положението не се подобрява, а напротив“,коментира той.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене