БСП готови с анализа след загубата: Няма да сменят лидера, няма да има оставки

дъбов

Анализът ни не включва промяна на лидера. Това каза на пресконференция заместник-председателят на Националния съвет на БСП Димитър Дъбов във връзка с анализа на партията за проведените избори за членове на Европейския парламент, предаде „Фокус”.

„Ние смятаме, че сега не е време нито за оставки. В анализа на всяка наша структура трябва да са ясни местните причини, допълнителните за резултата. Има общини, в които смятаме, че беше направено недостатъчно. Имаше членове на Националния съвет, кметове на общини и народни представители, които доста вяло участваха в кампанията”, добави Дъбов.

„Ние смятаме, че трябва да се променят други неща. На 25 май хората гласуваха за представителство в Европейския парламент. Неуместно е да се правят аналогии с това, какво българите смятат за управлението в страната и съотношението на силите в страната. Това, какво мислят за управлението на страната, го казаха преди една година, когато бяха парламентарните избори”, подчерта Дъбов.

„За трети пореден път не можем да мобилизираме нашите симпатизанти да гласуват активно. Своето отражение върху гласуването даде и кризата в Украйна и отношението на БСП. БСП е партия, за която всички смятат, че е русофилска, и тази проевропейска позиция, която изразихме, даде своето отражение. Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството”, обясни той. По думите му, АБВ са отнели от БСП един мандат и са го дали на ГЕРБ.

Дъбов допълни, че „Южен поток” е проект, който трябва да бъде изпълнен задължително на територията на България – най-вече с оглед на диверсификацията.

„Оставки няма да има. Няма нито колективна оставка, нито до момента пред председателя има депозирана индивидуална оставка. Уставно право е на председателя на партията да поиска промени и да се раздели с някой от членовете на бюрото и да се попълни с нов състав. Инициативата за промените ще бъде в него“, допълни Дъбов.

„Сергей Станишев можеше да бъде премиер още преди една година, ако искаше. Решението беше негово и той не се кандидатира за премиер. Не е актуално да се говори с днешна дата за това дали ще бъде премиер”, заяви Дъбов във връзка с твърдения дали председателят на БСП може да стане министър-председател в рамките на този кабинет.

„Завършват анализите по отношение на секторните политики. Развръзката ще бъде тази седмица, и разговорите с партньорите от ДПС, и разговори с министър-председателя. След като се запознаем с анализа в секторните политики, ще оформим нашето виждане дали трябва и в каква степен трябва да се направят промени в Министерски съвет и в кабинета. Това ще бъде извършено в рамките на тази седмица”, добави той по отношение на анализа на партията относно едногодишното управление на правителството. По думите му става дума за по-видима лява политика. „Става дума за не повече от 5 промени”, посочи Димитър Дъбов.

Във връзка с резултата на БСП при изборите за членове на Европейски парламент, Дъбов каза: „Не правим опит да си измием ръцете с правителството”.

Той добави още, че предстоящото заседание на Националния съвет ще е в началото на следващата седмица, а не в събота, тъй като тогава е Черешова Задушница.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене