Многомилионни санкции грозят страната ни

южен поток 1

Многомилионни санкции заплашват България заради споразуменията за „Южен поток“. Наказателната процедура по проекта е свързана с липсата на процедура по обществените поръчки за избор на изпълнител. Това обясни за „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият енергиен министър Делян Добрев.

„Към споразумението от 2008 г. също има забележки от август 2013 г., но конкретният повод за наказателната процедура е това, че миналата година правителството на Орешарски проведе един скалъпен конкурс с предизвестен край, защото фирмата, която обявиха преди седмица, се похвали на своя сайт, че е спечелила три месеца преди да стартира т.нар. конкурс. Това е скандално и нямаше как да не бъде забелязано от Европейската комисия“, коментира бившият енергиен министър

„Това е само първата такава стъпка от страна на Европейската комисия и най-вероятно ще има и други, свързани с неспазване на европейското енергийно законодателство“, прогнозира Добрев.

„Управляващите трябва да прекратят моментално този фарс и да проведат открита и прозрачна обществена поръчка, за да няма наказания за България“, смята Делян Добрев.

По думите му в рамките на месеци ще станем свидетели на съдебна процедура и многомилионни санкции за България.

Припомняме ви, че снощи Европейската комисия изпрати официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода „Южен поток“. Писмото е първа фаза от наказателна процедура.

„Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на „Южен поток“ с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект. Затова изпращаме писмото днес и искаме информация“, заяви говорителят на ЕК Шантал Хюс.

Виж още: Гърция поиска „Южен поток” на своя територия

Говорителят уточни, че се иска прекратяването на проекта, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с европейските правила. Срокът за отговор от България е един месец.

„България е страна членка на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия“, реагира Министерството на икономиката и енергетиката в разпространена до медиите позиция. В МИЕ очакват писмото на ЕК и обещават отговор в определения срок.

От министерството са категорични, че процесът  на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на Европейската комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене