Решено! Вижте какво се случва с къщата в Дебрен

 

Проверките които бяха поискани от жителите на гърменското село Дебрен от институциите за неправомерно строителство на строителен обект върху дерето в селото са констатирали че няма нарушения нито в строителството нито в процедурите около продажбата на въздуха над дерето и строителните книжа .

Духовете в Дебрен бяха разбунени заради сграда на  Кибра и Осман Вълкови  която е  вдигната директно върху дере.  Местните бяха   категорични, че е недопустимо да се строи върху воден обект но се оказа че  такова строителство е възможно и законно .Според кмета на общината Минка Капитанова това нямало да е жилище, а търговски обект.

„Този случай се провери от всички институции – РИОСВ, ДНСК, Басейнова дирекция. Не откриха никакви сериозни нарушения. Намериха съвсем дребни отклонения от проекта – 10-20 сантиметра в някои от стените, едно стъпало повече имало на входа. Поискаха от нас да спрем временно обекта, докато възложителят не отстрани допуснатите отклонения”, заяви още Капитанова .

След публикациите в пресата , бизнесмени от Гоце Делчев проявиха интерес и на място отидоха да видят строителството върху дерето в Дебрен . Пред Топ Преса те коментираха че идеята за подобно строителство е добра , че е модерна и переспективна и дори предложиха този модел да бъде използван и в Гоце Делчев за  построяване на закрития пазар  по протежението на  река Градска  от ДНА надолу .

Те дори коментираха че в Дебрен по този модел могат да се приберат в красиви постройки над дерето всички лавки и търговски бараки от цялото село в един красив търговски  обект за да не загрозяват селото .

И проверката на строежа на 4-етажния хотел в гърменското село Лещен, който също  разбуни духовете в социалните мрежи, не откри също нарушения. Всички проекти на сградата са одобрени от главния архитект и от компетентните държавни институции. Спазена е и максималната допустима височина от 10 метра.

„Обектът притежава всички необходими разрешителни. В село Лещен, което не е архитектурен резерват, процедурите за строителство са доста по-опростени в сравнение с архитектурния резерват Ковачевица. В Лещен има и други подобни къщи за гости – на по два и три етажа”, обясни  кметът на община Гърмен – Минка Капитанова. Въпросният комплекс е в самото начало на населеното място. Преди години там започна строеж по Програмата за развитие на селските райони, собственик на имота е бизнесмен от село Огняново.

Капитанова подчерта, че вече няколко години общината напразно се опитва да приеме Общ устройствен план, но това не се случва. Причината – от Националния институт за недвижимо културно наследство се бавят с отбелязването на всички археологически обекти в района.

Така приключи  и тази сага в община Гърмен.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене