Жители на Брезница предпочитат минералните бани на Кюстендил

Минералните бани на Кюстендил, съчетани с хубавото време през ноември, доведе жители на гоцеделчевското село Брезница на почивка в областния град.

Разхождайки се из града под Хисарлъка, те веднага привлякоха вниманието на местните жители с красивите си облекла, саморъчно изработени.

Журналист на вестник ГРАДЪТ разговаря с тях по повод причината на пребиваването им в Кюстендил. Ето какво сподели Зейнепа Иса Джамадан – 64-годишна:

„Харесва ни Кюстендил и сме доволни от баните и процедурите, които получихме тук – кални бани, вани и др. хидропроцедури. Нали сме дошли за здраве, да се лекуваме, но имаме време и да се разхождаме и да разгледаме града.

Преди аз се занимавах с тютюн, но вече съм домакиня вкъщи, гледам си животни и се занимавам със земеделие, имам си теленца и всичко, което слагаме на масата, е лично произведено от нас.”
Приятелката ѝ, Невсе Шабан Даракчи – 63-годишна, също от с. Брезница, каза, че е работила като шивачка и сега живее с пенсията си, но също се занимава със земеделие, и тя си има кравичка.

Това, което изразиха и двете като мнение, бе, че българи и мюсюлмани живеят в сговор в родното им място, стига да не дойде някой от София да „размъти водата“.
Искаха да изпеят на репортера на вестник ГРАДЪТ песни – тук, на улицата, където бе срещата и където бе взето интервюто с тях, защото участват в самодейни състави и имат какво да покажат.
Тези няколко жителки на с. Брезница изпъстриха града с интересните си носии, на които кюстендилци се радваха. Не всички от гостенките обаче пожелаха да се снимат.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене