Филмът на БДЗП клон Гоце Делчев и Читалище „Изгрев 1930“ – „Крилатият съсед“тръгва по училищата в гоцеделчевско

Филмът на БДЗП клон Гоце Делчев и Читалище „Изгрев 1930“ – „Крилатият съсед“ заснет от първата видеокамера в България монтирана върху щъркелово гнездо, тръгва по училищата. Идеята дойде след представянето на филма пред обществеността в Гоце Делчев по време на едноседмичната програма посветена на празника на гр. Гоце Делчев.

„Интересът беше голям, имаше въпроси и коментари седмици след представянето му. Получихме запитвания от различни училища и детски градини в града и околните села, дали е възможно да ги посетим и да прожектираме този филм на учениците. Все пак той не е професионален и е направен от доброволци, които обръщат внимание на сериозните отрицателни въздействия върху природата, защото това влияе не само на птиците, но и на хората, сподели председателят на БДЗП клон Гоце Делчев, Димитър Попов.

 Във филма се вижда как синтетични отпадъци като полиетилен, метална тел и др., могат да бъдат фатални за живота на новото поколение щъркели и  това може  и за възрастните птици .

А случаите са много , споделя още Попов  с обяснение ,че те се оплитат в тях и крайниците им се деформират. „Много е важно е да показваме тези неща на децата и  учениците за да ги възпитаме правилно и да ги накараме да разберат, че не трябва да си хвърлят боклуците където им падне.В околните села ситуацията е страшна. Не регламентирани сметища и тонове боклуци, които се изхвърлят в деретата и поречията на реките. Нуждата  да помогнем на българската природа е  спешна а , затова е необходимо да обединим усилията си и да дадем всичко от себе си. Всяко съдействие и финансова подкрепа биха ни били от полза за да успеем с филма и с беседи за опазване на околната среда и птиците да посетим  училищата и детските градини , там където не успеем да отидем докато е още хубаво времето  до края на годината,ще посетим  останалите напролет“ съобщи за поредната благородна и доброволна инициатива природозащитникът от Гоце Делчев –Димитър Попов .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене