4 г. затвор за митничаря Фози, осъден за контрабанда на цигари за 2,4 млн. лв

Бившият шеф на митниците в Олтоманци и Гюешево Георги Владимитров-Фози влезе в затвора. Той получи 4 г. решетки за контрабандата на близо 1 млн. кутии цигари на стойност 2 347 950 лв. през 2011 г.

Присъдата на Върховния касационен съд (ВКС) е окончателна. Тя е от 3 октомври тази година и е подписана от съдиите Евелина Стоянова, Румен Петров и Спас Иванчев. Владимиров е в затвора от няколко дни, потвърдиха от дирекцията на затворите.

47-годишният Фози е известно име в митническите средиЗа последно е върнат на работа в ГКПП Олтоманци на 21 юни с решение на Върховния административен съд (ВАС).

Контрабандата на цигари от Гърция, за която Фози влезе в затвора преди дни, е извършена на 23 август 2011 г. По това време Фози отново е без работа. Възстановен е като началник на ГКПП Олтоманци на 6 февруари 2012 г.

Въпреки че не бил начело на митницата, добре познавал организацията на работата, сочат магистратите. Ролята му била да подпомогне влизането на камиона с цигарите в България. По това време Фози и жената, с която живеел на семейни начала, имали фирма за търговия с цигари и алкохол.

На 22 август 2011 г. камионът бил натоварен от двама гърци и тръгнал към България. Преминал през ГКПП Кулата следващия ден. Цигарите били скрити в кутии за обувки. Пратката обаче била “контролирана” от ГДБОП. На 18 август 2011 г. Софийският градски съд (СГС) дал разрешение да се използват специални разузнавателни средства.

Веднага щом минал границата, камионът с цигарите бил проследен от антимафиотите. На 24 август 2011 г. бил задържан. Шестима били обвинени за контрабандата, сред тях и варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който беше убит на 24 март 2014 гВ групата били също братята Борис и Асен Поборникови, Борис Тасев, Пламен Георгиев и Олег Падалски. През 2015 г. всички обвиняеми освен Фози и Борис Тасев се признали за виновни и сключили споразумения с прокуратурата, одобрени от съда. Първата инстанция дала на Фози 7 г. затвор, включително и по обвинение, че като длъжностно лице е бил част от престъпна група. Апелативният спецсъд го оправдава по това обвинение, защото не е бил на работа.

Втората инстанция му дава 4 г. затвор. Фози обжалва пред ВКС, но той потвърждава присъдата.

4 пъти е

уволняван

и връщан

на работа

Легендарният митничар Георги Владимиров-Фози четири пъти е уволняван и възстановяван на работа. В Кюстендил, откъдето е родом, казват, че прякорът му Фози идва от герой в “Мъпет шоу”.

В системата на митниците започва работа през 1991 г., когато е 20-годишен. Досега два пъти е бил шеф на митническите пунктове в Гюешево – на македонската граница, и Олтоманци – на сръбската.

За първи път е уволнен през 1998 г. След 4 г. е възстановен на поста с решение на съда и става шеф на пункта Гюешево, но бързо е освободен. Връща се пак на работа, а през 2009 г. отново е извън системата, като поводът е преструктуриране на пункта Гюешево. Печели дело и 3 г. по-късно, през февруари 2012 г., е върнат за шеф на Олтоманци. Няколко месеца по-късно е арестуван и отново уволнен, после пак е върнат на работа.

Фози от години живее в София. Говори се, че известно време дори ползвал отпуск по майчинство, за да гледа малкото си дете.

Ортакът му

Борислав

Манджуков

застрелян през

Борислав Манджуков

2014 година

Босът на канала за контрабандни цигари Борислав Манджуков е убит във входа на кооперацията си в София на 24 март 2014 г., няколко седмици преди старта на делото в съда. Убиецът и поръчителят още не са разкрити. През 2015 г. МВР обяви, че хора на Роди Черния имат участие в разстрела, но до обвинения не се стигна.

Разследваният за ДДС измами бизнесмен от Варна се познавал с Фози, който по това време е шеф на митницата в Олтоманци. Често пътували заедно в чужбина. Манджуков ползвал контактите на Владимиров в митниците, за да минават тировете с цигари през границата с Турция. Манджуков не доживя и делата срещу него за данъчните престъпления, по които са осъдени негови подставени лица.

Антоанета Маскръчка

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене