Две оръдия дарени от военното министерство пазят новооткритият военен паметник в Гоце Делчев

122 милиметрова гаубица и зенитно оръдие М57 С60   пазят новооткритият паметник в Гоце  Делчев по случай 85-та годишнина от дислоцирането на войскови поделения в гарнизон Неврокоп

Паметник, посветен на 85-та годишнина от дислоцирането на войскови поделения в гарнизон Неврокоп,  бе  тържествено открит в рамките на програмата за празниците на Гоце Делчев  по случай 106години от освобождението на града от османско робство . 122 милиметрова гаубица и зенитно оръдие М57 С60  ще  пазят военната светиня в Гоце  Делчев по случай 85-та годишнина от дислоцирането на войскови поделения в гарнизон Неврокоп.

Двете поделения  – 39-ти пехотен солунски полк и 28-ми мотострелкови полк  са знакови  а идеята за  паметника бе на инициативен комитет от бивши военнослужещи в гарнизона като реализацията му стана възможна  с подкрепата на община Гоце Делчев.

Паметникът бе открит от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов и о.з. генерал Златан Стойков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Тържественият  водосвет отслужи  Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Освен паметника, посветен на хилядите войници, сержанти, офицери и волнонаемни служители, работили в поделението, в паметния комплекс бяха поставени две оръдия, които са били на въоръжение в Българската армия, а именно  122 милиметрова гаубица и зенитно оръдие М57 С60. Оръдията  са предоставени безвъзмездно на община Гоце Делчев от Министерството на отбраната, за да напомнят на настоящите и бъдещите поколения за едно от най-големите и силни поделения в страната което бе в Гоце Делчев.

Слово за историята на военните поделения в Гоце Делчев произнесе почетния член на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подполковник от запаса Богдан Боцев.

На събитието присъстваха много бивши командири, офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители, служили в поделението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене