120 милиона лева са данъците които дължат тютюнопроизводители и земеделци възползвали се от референтните субсидии получени от държавата от 2014 г. насам

„ Стана ясно ,че субсидията е облагаема.Това което е записано в преходните и заключителните разпоредби за всяка година е че , субсидията е била необлагаема до 2014 година и всяка следваща година след това е била облагаема с данък.

Предложихме с другите колеги кметове, -облагане с данък на източника или  ако е възможно хората да си декларират и така при получаване на субсидията да се удържат 10% за  да не се редят по гишетата .

Изводът обаче от всичко което се случи през последните дни след получаването на писмата от НАП е ,че хората не са били информирани, че не са си  платили данъците и ги очакват санкции.Общата  позиция  около която се обединихме е да бъде премахнат и табличният вид за информираност и  да се разпространяват сред хората  разяснителни брошури .Ясно е ,че данъците трябва да се патят защото в бъдеще от това зависи дали  производителите ще получават субсидии, а при не платени данъци се знае ,че няма да има плащане.

От тук нататък всички субсидии ще бъдат обвързани с коректността на данъкоплатците .Имаме уверение също  ,че всяка една данъчна декларация ще бъде разглеждана индивидуално .Нито законът нито министерството ще отмени санкцията но ние настояваме  тя да е поне в  рамките на  разумното , обясни кмета на община Сатовча Арбен  Мимеов  ,след проведената  вчера среща в Областната администрация в Благоевград .

„Общият брой земеделци които не са подали данъчни декларации до месец април 2018 г. е 50 000,а стойността на не събраните данъци по това перо е 120 мил. лева. Към този брой недекларирани  доходи спадат и още 20 000 тютюнопроизводители и земеделски стопани  които са декларирали по- по малко от изплатената  им  от ДФ „Земеделие“ финансова субсидия“ .

Така представи позицията по проблема с данъчното облагане на субсидиите  и директора  на Дирекция „ Комуникация и протокол към Централното управление на АНП –Росен Бъчваров, на свиканата при областният  управител Бисер Михайлов  спешна среща по повод протеста на земеделци и тютюнопроизводители  в Хаджидимово които протестираха против  искането на НАП да декларират доходите си от получените субсидии  или така наречените премии  за да бъдат обложени с данък от 10 % .

Кметовете  на общините Гоце Делчев – Владимир Москов ,Гърмен- Минка Капитанова и на Сатовча  Арбен Мименов който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни и на Националното сдружение на тютюнопроизводителите ,представители  на ДФ“Земеделие „ и други бяха сред присъстващите на срещата в Благоевград .

Проведената дискусия и разясненията направени  пред кметовете от отговорните институции даде и  положителният отговор на въпроса   ,дължат  или  не  земеделските производители , включително и тютюнопроизводителите данък за  доходите получени  под  формата на субсидия .

“Да категорично дължат“, бе отговорът на Росен Бъчваров който заяви че и присъстващите кметове  на срещата са се съгласили с изложените от него доводи по проблема. Това което констатираме относно недоволството което изразяват тютюнопроизводителите и земеделците е, че те не винаги четат данъчните закони .Причините за неспазването на закона се дължат според нас , не на умишлено поведение или опити за  умишлено избягване облагането ,а на чисто незнание на голяма част от замеделски производители в региона,бе категоричен Бъчваров .

Присъстващите на срещата при областният управител Бисер Михайлов се обединиха около мнението да информират  тютюнопроизводителите и земеделците от общините по поречието на р.Места по достатъчно  ясен  начин какви са техните задължения,като  считаме че заедно можем да направим така ,че данъчните рискове за 2019 година да станат по- малки .Иначе от 2010 година до сега много земеделци дължат тези пари ,но не са ги  платили ,заяви още Бъчваров.

„Както ние плащаме данъци така и земеделците и тютюнопроизводителите ще плащат, много от тях получават по 20-30 000 лева годишно референтни премии , ей така бадева дори и без да отглеждат тютюн .Когато вземаха  парите беше добре ,сега като се иска от тях да си платят данъците , държавата им е виновна“коментираха по темата животновъди от гоцеделчевският регион които заявиха ,че са редовни данъкоплатци както и това ,че който не иска да плаща данъци на държавата да не кандидатства за субсидии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене