Вирус поваля наред в Пиринско! 17 деца приети по спешност с усложнения

20 деца с оплаквания от болки в гърлото, кашлица, обща отпадналост и температура са консултирани в дежурния кабинет завчера в детско отделение на благоевградската болница. Завишаване приема на болни деца с ларингити и бронхиолити и друга група с болки в корема и повръщане се наблюдава от седмица след рязката промяна на времето и старта на новата учебна година.

„17 деца с усложения на остри инфекции се лекуват в момента в болницата, основна група са кърмачета и до 3-годишна възраст, малко са над 10-годишни”, каза началникът на детско отделение д-р Христина Марянова. Ето какво поясни тя:

„Настъпването на астрономическата есен с рязка промяна на времето и амплитуда от 15 градуса донесе проблеми на родителите. Причината за това са вирусни инфекции, циркулиращи през последните дни, едната група деца са със стомашно-чревни оплаквания, при други оплакванията са хрема, придружена с кашлица и силни болки в гърлото. Диагнозите, които поставяме през последната седмица, най-често са ларингити  и бронхиолити, обичайните за този сезон. Характерно е, че още през първата седмица в класните стаи и забавачници децата се заразяват при контакт с болен и пренасят инфекцията у дома, като разболяват по-малките си братчета и сестричета. Основна група от приетите за болнично лечение са бебета. Редно е родителите да знаят, че продължават и типичните летни инфекции с гадене, повръщане и разстройство, които обикновено преминават за 2-3 дни, ако се започне правилно лечение. Родителите не трябва да се опитват да ги лекуват сами. Обезводняването, особено при малките деца, става бързо и напълно изтощава организма. Децата отказват не само да се хранят, но и трудно приемат каквито и да е течности. Дори да пият по малко вода, тя не може да хидратира тялото в степен, в която е нужно. Има опасност децата да се обезводнят и тогава трябва да се търси помощ от инфекционисти”, уточни д-р Марянова.

5-месечно бебе е транспортирано за лечение в специализирана болница по детски болести в София, след като направило няколко гърча, причината за състоянието му се уточнява.

„Малките деца се разболяват често, докато изградят и укрепнат имунната си система, това притеснява силно родителите, до края на октомври може да се направи противогрипна ваксина”, препоръчва началникът на детско отделение д-р Марянова. Тя уточни, че противогрипната ваксина се поставя при деца над 6-месечна възраст, рискова група са до 5-годишни и при тях е препоръчително за предпазване от грип. Ваксината се изработва на база 4 грипни вируса, за които е установено, че са най-вероятни по време на предстоящия грипен сезон. Много родители са склонни да вземат прибързани решения, базирани на съвети от близки, съседи или интернет.
Всички тези източници обаче не са надеждни и могат да усложнят още повече здравословното състояние на децата. Пълноценно дневно меню за децата, което да включва млечни, месни продукти, много пресни плодове и зленчуци – основен източник на витамини – това е първата задача на родителите. Повече разходки на открито за каляване на организма и ограничаване на контактите с болни хора е решаващо.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене