(ВИДЕО) Елена Бацалова от Гоце Делчев: Стимули за безработни, решили да започнат свой бизнес

Oт началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес с помощта на новите финансови стимули от Агенция по заетостта. Те са два вида – еднократна помощ от 2 500 лева или изплащане наведнъж на обезщетения за безработица.

Елена Бацалова – маникюрист: Реших да обърна градусите на 360 и да превърна моето хоби в професия.

Като малка много ми правеха впечатление ръцете на хората, обичах да рисувам и след като останах без работа, една година бях регистрирана в Бюрото по труда и се чудех по кой път да поема, знаците на съдбата бяха да поема по този път.

За да тръгне уверено по пътя, решава да кандидатства за еднократна финансова помощ. Сама създава задължителния бизнес план и само след месец получава писмо, че е одобрена.

Елена Бацалова – маникюрист: Аз си закупих консумативи, уреди, мебели. Това празно помещение го превърнах в това уютно местенце и съм много щастлива, когато клиентите дойдат и кажат: „Уау, тук е прекрасно, чувстваме се като във вкъщи!“

По регламент еднократната помощ се дава за вече направени разходи до 2 500 лева. Но може да се отпуснат и допълнителни суми.

Кремена Калчева – гл. директор на дирекция „Услуги по заетостта“: Има и други съпътстващи услуги, които също могат да бъдат финансирани като например обучение по предмета на дейност на фирмата или стопанската дейност, която ще започнат, заплащане на консултантски услуги за разработване на бизнес проекта или после за сортиране на дейността, Наемане на безработно лице, което ние също бихме подпомогнали за няколко месеца с част от работната заплата

Така Елена получава 3 000 лева. Агенцията ще изплаща и част от осигуровките й за 12 месеца. От началото на годината общо 23 -ма безработни са се възползвали от този вид помощ. 97 души пък са избрали другата опция – да получат наведнъж ежемесечните си обезщетенията за безработица. Бюрата по труда предлагат и друг вариант за безработните – да се преместят в друго населено място, а Агенцията по заетостта да им помага с разходите в продължение на година.

Кремена Калчева – гл. директор на дирекция „Услуги по заетостта“: Можем за всеки месец да предоставяме сума до 200 лева

Засега 59 души са се преместили, като голяма част от тях са избрали бургаския регион. Третият вариант е Агенцията да покрива част от разходите за път, ако работното място е на 25 километра от дома. Условията са да се използва обществен транспорт, който да струва най-много 10 лева на ден в двете посоки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене