Комисар Росен Рапчев: От 1 март досега с камери на триноги са заснети над 100 000 нарушения на скоростта

От началото на годината досега 148 мобилни камери са заснели над 190 000 нарушения, а 28 камери на триноги, които бяха въведени на 1 март досега са заснели над 100 хиляди нарушения. Това каза на брифинг за журналисти на АМ „Струма“ в района на пътен възел „Зелен дол“ комисар Росен Рапчев, началник на отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“.

По повод появили се в медиите информации, че камерите не работят, мога да кажа, че камерите работят добре и заснемат всички нарушения на скоростта. Имахме няколко дефектирали устройства, но в момента работят всички камери. Имаше проблеми с камерите в Благоевград, Русе, Ловеч и Разград, но те са отремонтирани и вече са в действие, съобщи комисар Рапчев.

Камерите са сертифицирани от Българския институт по метрология. Камерите на триноги работят ефективно на автомагистралите. На автомагистрала „Тракия“ в района на Пазарджик само за месец септември са установени над 850 нарушения на скоростта. Комисар Рапчев посочи, че когато техническо средство, което е на въоръжение в „Пътна полиция“ даде дефект, пътният полицай е длъжен да направи докладна и техническото средство да се даде на фирмата за ремонт. Дефектите на камерите показват невъзможност да регистрират нарушения и в никакъв случай това не води до ощетяване на шофьорите. Очакваме всеки момент обществената поръчка да приключи, да се сключи договор с фирма и да бъдат доставени още 56 камери на триноги.

Комисар Рапчев подчерта, че с всички стационарни, мобилни камери и камери на триноги, които са на разположение на „Пътна полиция“, се установяват нарушения и всички работят. В момента има 23 стационарни камери, една система за средна скорост на АМ „Люлин“ и още една, която в момента се изгражда на територията на област Пловдив, 148 мобилни и 28 преносими камери на триноги.

През тази година, в сравнение с миналата година, има над 135 хиляди нарушения на скоростта повече. През 2017 година са установени 282 000 нарушения на скоростта, а тази година досега имаме над 417 000 нарушения, допълни комисар Рапчев.

Служители на „Пътна полиция“ демонстрираха на място пред журналисти работата на т.н. мобилна камера на тринога. Подготовката за пускане в действие на камерата отнема 10-15 минути и тя може да работи в продължение на 4 часа, зареждана от подвижна акумулаторна батерия. /Радио Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене