Недостиг на направления за PCR-тестове в Благоевград, отпускат само на хора със симптоми

Ситуацията в Пиринско по отношение разпространението на коронавирус остава тревожна. Всеки ден броят на новозаразените се увеличава.Хоспитализираните пациенти са 152, които се лекуват в инфекциозните отделения в областта. Добрата новина е, че няма тежки случаи. Четирима болни са в интензивно отделение и са на кислородна терапия.

За последното денонощие в Пиринско са установени нови 91 случаи на Ковид-19.

„Вирусът се разпространява дифузно. Все още чакаме резултатите на артистите от Ансамбъл „Пирин“ – там има 17 заразени, днес ще стане ясно дали има и други случаи. По общини най-сериозно е положението в Благоевград и Гоце Делчев, както и Разлог, след това са Сандански и Петрич“, коментира д-р Веселка Мончева от РЗИ.

Както в цялата страна, така и в област Благоевград има недостиг на лекари. В инфекциозните отделения в областния център, в Гоце Делчев и в Петрич работи само по един специалист. В Сандански и Разлог изобщо няма специалисти инфекционисти. Там болните се лекуват от други медици.

От началото на пандемията досега от Регионална здравна инспекция в Благоевград са направили тестове на около 4000 души. Става въпрос за контактни лица и за хора с оплаквания.

Всеки ден на здравноосигурените се дават и направления, но от РЗИ вече отчитат недостиг на медицински направления за PCR тестове. „Всеки ден даваме между 80 – 90 направления, но вече намалихме броя и даваме само на хора с оплаквания“, заяви д-р Мончева.

За момента не се предвижда предприемането на по-драстични ограничителни мерки. По общини кметовете ще решават сами дали да затворят общинските пазари.

Днес следобед на извънредно заседание се събира общинският кризисен щаб в Благоевград, който ще предложи нови мерки за ограничаване на заразата. Какви ще са те – ще стане ясно по-късно днес.

Ковид отделенията в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров” са пълни на 100 процента. Заети са всичките 23 легла, които са в инфекциозно и вътрешно отделение. Затова Община Гоце Делчев и болничното ръководство искат спешно разкриването на допълнителни 10 легла, които ще бъдат поставени в инфекциозно отделение, което заедно с вътрешно е превърнато в Ковид отделение. Болните от коронавирусна инфекция в момента в региона са 40, петима чакат резултати от направените PCR тестове.  Очаква се положително становище от здравните власти, за да може да се гарантира прием на хората, болни от коронавирус.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене