БСП стартира 24-часова Българска свободна телевизия (БСТВ)

БСП внасе днес документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) за регистриране на новата партийна телевизия.

Тя ще се казва Българска свободна телевизия (БСТВ), а логото ѝ вече е патентовано.

Документите бяха внесени от лидера на левицата Корнелия Нинова и от Любомир Коларов, който се очаква да оглави медията. Той е управител на дружеството „Българска свободна медия“, което трябва да подаде документите за лиценза.

Любомир Коларов е завършил образованието си в Московксия държавен университет, специаността му е „Телевизионна и радио журналистика“. Бил е кореспондент на БНТ в Москва (1971-1977), както и главен редактор на обществената телевизия. Бил е водещ на редица предавания. Оставил е във фонда на БНТ над 100 документално-публицистични филма и авторски предавания.

Създаването на партийна телевизия на БСП беше предизборно обещание на Корнелия Нинова преди да стане лидер на партията.

Формално обаче създаването на медията започна на 10 юни, когато пленумът на партията взе решение до 15 юли Изпълнителното бюро и фондация „Дума“ да са готови с необходимите документи.

Очакваше се те да бъдат подадени в СЕМ месец по-късно, но това става чак сега. Дотогава трябваше да бъде ясно и името на медията, което беше официално обявено днес.

Червената телевизия ще е обществена, а не чисто партийна, няма да залага на пряка пропаганда, а ще се търсят различни мнения.

Ще има и новинарси емисии, и публицистика. Новините обаче ще са с по-малко теми от вече популярните емисии на големите телевизии, но с повече разширени репортажи по определени проблеми.

Най-силен акцент телевизията на БСП ще има върху местната власт и това ще е една от основните теми в програмната схема. Ще има цели предавания и репортажи по проблемите на хората по градове и села. Така БСП ще се подготви за предстоящите местни избори през 2019 г.
Елена Йончева и Велислава Дърева засега не са включени като водещи. Може да гостуват в предавания, за да говорят като свои разследвания, но не и да водят предавания, уточни лидерът на БСП. По думите ѝ телевизията ще излъчва 24 часа без прекъсване.
„Доказваме, че със средствата в размер на 2 млн. лв. можем да направим телевизия. Стартираме с този бюджет, ако се разширяваме, ще потърсим и възможността за допълните пари от партийната субсидия“, добави Корнелия Нинова.

През май тя обяви: „Има проблем със свободата на медиите. Част от проблема е, че се финансират през европейски програми от правителството и това ги прави зависими от властта. Позициите на БСП като опозиция често се неглижират от медиите. Затова се надявам от 1 октомври да тръгне телевизията на БСП“.

Над 30 молби за работа в новата си телевизия са получили на „Позитано“ 20. Сред тях има и работещи в други медии журналисти, но и много току-що завършили.

Парите за телевизията засега ще идват от държавната субсидия, като пленум вече гласува 2 милиона за целта.

Улеснение е, че БСП има добра техническа основа, на която да стъпи. На „Позитано“ 20 отдавна има специално оборудвано аудио-визуално студио с оператор, който снима важните за червените събития.

БСП отдавна има и свой канал в YouTube, който се казва „Звезда“, в който качва видеоклипчета основно от пресконференции и изказвания на Нинова, от срещи и важни теми, от парламентарния контрол./Епицентър

Корнелия Нинова: Бъдещата медия ще даде възможност за свободно изразяване на мнения

Председателят на БСП Корнелия Нинова и управителят на дружеството “Българска свободна медия” Любомир Коларов подадоха днес документи в СЕМ за регистрация на телевизия. „Избрахме името „Българска свободна телевизия“, защото вярваме, че в нея ще бъде изразявано свободно мнението на хората, без страх, а истината и фактите да се представят такива, каквито са, без цензура“. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова при внасянето на документите в СЕМ. Според нея бъдещата медия ще спомогне България да не е на в края на класациите по свобода на словото. По думите й стремежът е до декември тази година телевизията да стартира, но това зависи и от СЕМ. Нинова допълни, че по медията ще е обществена и ще наблегне основно новини и публицистични предавания. Вече има заявен голям интерес към новата телевизия както от журналисти с опит, така и от завършващи по специалността млади хора.

Любомир Коларов: Девизът на нашата телевизия ще бъде „Бъди свободен“

„Телевизията ще бъде обществена. Имаме желанието да бъде интересна и ще заложим на информацията и публицистиката“. Това заяви Любомир Коларов. Той добави, че обществото се нуждае преди всичко от точна, ясна и проверена информация, която да разкрие истината за ситуацията у нас и в чужбина. „Девизът на нашата телевизия ще бъде „Бъди свободен“, обяви Любомир Коларов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене