НС ще гласува вот на недоверие в 9 часа

парламент

Вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в сектор „Енергетика“ ще гласуват днес в 9:00 часа депутатите от 42-рото Народното събрание, съобщава БГНЕС.

Искането за вот на недоверие за енергийната политика на кабинета бе внесено от ГЕРБ на 16 май. Първоначално дебатите трябваше да се проведат на 23 май – два дни преди изборите за Европейски парламент, но заради липса на кворум в пленарна зала бяха отложени за 28 май.

Над пет часа в сряда народните представители от всички парламентарни групи дебатираха на тема „Енергетика“. Дебатите приключиха малко след 16:30 часа, а според закона гласуването трябва да се осъществи минимум 24 часа по-късно, поради което съдбата на правителството бе оставена за петък сутрин.

Пет са основните мотиви на опозицията за вота на недоверие към кабинета „Орешарски“ – липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал на проекта „Южен поток“.

Подробни отговори на всеки един от мотивите изложи в началото на дебатите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който защити политиката на кабинета „Орешарски“ в рамките на близо едночасово изказване.

Най-активен критик на енергийната политика на управляващите по време на дебатите бе бившият енергиен министър Делян Добрев, а от името на управляващото мнозинство своите аргументи в защита изложиха депутатите от „Коалиция за България“ Таско Ерменков, Явор Куюмджиев, Красимир Янков и други. В защита на водената политика в сектор „Енергетика“ се обяви и председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС. От името на „Атака“ изказвания направиха Магдалена Ташева и Николай Александров, които наблегнаха основно на критики към политиката и състоянието, в което са оставили сектора предишните управляващи от ГЕРБ.

Именно поради тази причина предварителните очаквания са, че вотът на недоверие внесен от ГЕРБ няма да бъде успешен. За да бъде свален кабинетът „Орешарски“ вотът трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати в 42-рото Народното събрание. Към момента парламентарната група на ГЕРБ се състои от 93-ма народни представители. Срещу правителството дадоха предварителна заявка да гласуват и тримата депутати на Николай Бареков.

Припомняме, че до този момент ГЕРБ са внесли 3 вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски“, внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха „против“, 86 „за“, 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор „Сигурност“. И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа „против“, 93 – „за“ и 8 – „въздържали се“ депутатите отхвърлиха вота.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене