„Пиринска мура“ готви масови съкращения, заради протестите през февруари

пиринска мура

Ръководството на завода за столове „Пиринска мура“ предвижда съкращаването на 104 човека от работещите там 270 души. Това обявиха на пресконференция в Благоевград представители на КНСБ, начело с председателя на областната структура на синдикатите Емануил Манолов.
Като мотив за решението са посочени загубите, които „Пиринска мура“ е претърпяла по време на протеста на работниците през февруари и оронения престиж на предприятието пред клиентите. Освен масовите съкращения в предприятието има и орязване на работните заплати без правно основание според синдиката.
„Със страха от масовите съкращения сме притеснени от орязването на работните заплати на част от колектива. Между 20 и 25 работници са с орязани с между 100 и 120 лева заплати без да е посочено правното основание за това, без да е издаден съответния протокол и съответната мотивирана заповед, без да е изслушан наказания работник, без да е спазена процедурата по чл. 193 от Кодекса на труда“, каза Петър Абрашев – председател на Федерацията на синдикалните организации в горското стопанство и дървопреработвателната промишленост към КНСБ.

От областната структура на КНСБ заявиха, че ще окажат подкрепа на служителите на завода, като за случващото се там вече е сезирана инспекцията по труда.
„Инспекцията по труда е органът който да напише предписание. Работниците и служителите имат право да напишат своето становище, че не са съгласни с подобни доводи, до териториалното поделение на Агенцията по заетостта и до Областна инспекция по труда. Това вече е направено“, уточни Емануил Манолов – председател на областната структура на КНСБ.

За случващото се в „Пиринска мура“ вече са уведомени областният управител, Областната инспекция по труда, Регионалната служба по заетостта в Благоевград.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене