Архитекти подеха каузата на медийна група Топ Преса да се възстанови рушащият се храм в Гърмен!

Уникалният 120-годишен храм „Свети Великомъченик Георги“ в село Гърмен, който е паметник на културата, фатално се руши. За това алармираха от Камарата на архитектите в България (КАБ), позовавайки се на молбата на Църковното настоятелство на неврокопската светиня, отправена към всички родолюбиви българи и неправителствени организации да съдействат за спасяването на възрожденската църква.

Трикорабната псевдобазилика е построен през 1898 г. върху руините на по-стара култова християнска сграда.

Интересното за нея са интериорът и иконостасът. Аркадата на централния кораб е изписана с медальони. Големият иконостас имитира мраморен. Царските двери са резбовани с плитка резба и имат иконни изображения. Някои от иконостасните икони са от 1836 г. – наследство от предходния по-малък храм, а другите – от 1868 г., са дело на Серги Георгиев, представител на Банската художествена школа. Той е смятан за зограф пионер, тъй като се опитва да вкара живот в църковната живопис, придавайки чувства на израженията и движенията на хората.
Последната църковна служба в рушащия се днес храм е било празничното църковно служение на Великден през 2003 г.

Църковното настоятелство се е обърнало за помощ към всички държавни институции – Министерския съвет, Народно събрание, Министерството на културата и др., с молба да се спаси и реставрира църквата.

Досега е получен отговор единствено от Министерството на културата с обяснението, че храмът е общинска собственост и грижата за него е на общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене