Астрономическата обсерватория в Благоевград ще бъде възстановена

vyzstanovqvat-astronomicheskata-observatoriq-v-blagoevgrad-293340Предвижда се тя да отвори врати на 1 септември тази година

Да се върне старата слава на астрономическата обсерватория в Благоевград. Това е амбицията на общинското ръководство.

То търси подкрепа от страна на общинските съветници, които трябва да я дадат на сесията си на 27 март. Сградата се намира в парк „Ловен дом“, но е в окаяно състояние, тъй като преди повече от 20 години бе занемарена и изоставена, съобщава Стандарт.

Преди 1989 г. в нея се провеждаха кръжоци, непрекъснато идваха на посещение ученици и студенти, които имат влечение към астрономията, но няма къде да я практикуват.

„Имаме разбирането на държавата за отпускането на средства за ремонт на постройката. Целта ни е да може децата да научат нещо полезно, да могат да правят наблюдения с телескоп, да трупат знания. Ще осигурим 5 работни места. С помощта на държавата ще успеем да възстановим дейността на астрономическата обсерватория.

Предвижда се да отвори врати на 1 септември тази година, след като я ремонтираме“, заяви председателят на Комисията по икономика и приватизация в местния парламент Красимир Роячки. На по-късен етап община Благоевград ще кандидатства и по европейски проект за развитието и модернизирането на обсерваторията. За да се случи това, тя трябва да е отворена и да функционира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене