Пирин фолк – Сандански, роди новия Веско Маринов

Йордан Марков е дипло­миран магистър по поп и джаз пеене в консервато­рията в класа на Стефка Оникян. Печели награда след награда с хубавата българска музика, която прави. Често го представят като „Новия Веско Мари­нов”, но това не го дразни. Напротив – дори го счита за комплимент към талан­та си. Данчо е от хората, които не пестят нито факти, нито имена, особено когато става дума за музикални принципи. По традиция на страниците на народното издание Йордан Марков с лекота подава своите от­кровения.

– Данчо, ще те върна не много назад във времето, към участията ти на фести­вала „Пирин фолк”, с който свързваш много емоции. И на предстоящото му изда­ние сега, и на предишното обаче, ти не присъстваше. Защо?

– Знаеш, че съм участвал няколко години подред на „Пирин фолк”, да, три от които бях носител на „На­града на публиката”, която е и най-ценната за един из­пълнител. От няколко годи­ни насам обаче, фестива­лът се организира от едни хора, които според мен не се справят добре. Нещата се случват, само за да се случат, малко през пръсти. Толкова много години „Пи­рин фолк” се организираше от Валентин Пензов, чийто опит и усет са безспорни. Помня как още първия път, когато отидох в Сандански с моето семейство, толкова много се влюбихме в този град, че дори се шегувахме, че някой ден, като имаме по­вече възможности, ще си ку­пим апартамент там. Просто цареше едно огромно прия­телство. В рамките на само една седмица този град се преобразява покрай фести­вала, хората дори така си организираха летните по­чивки, че да могат да се съо­бразят с него. Дълги години той се организираше винаги първата събота и неделя на септември, а откакто дой­доха новите организатори, го дръпнаха да е в послед­ния уикенд от август. Не можеш да променяш една вече 20-годишна традиция, с която хората винаги са се съобразявали.

Всеки един изпълнител има своя път. „Пирин фолк” е бил едно стъпало от моето изграждане, тъй като аз не съм фолклорен изпълнител. Песните, които съм изпълня­вал там, са били на фолклор­на основа, но с подчертано мелодично и естрадно-шла­герно звуче­не. Имал съм и поканата, и възможността да направя и своя рецитал на гала вечер­та на фести­вала. Година след това, за огромно съ­жаление, тряб­ваше да се разделим с го­лемия поет Ев­тим Евтимов. Тогава Тончо Русев беше много зле от тази загуба. И имахме една песен на име „Наздравица”, по стихове на Евтим Ев­тимов, които той е писал може би през 60-те години. Та новите организатори ме бяха помолили, като за пър­ва година, да изпълня точно тази песен. А аз обясних, че винаги съм критикувал оне­зи изпълнители, които 15 години и повече всяка годи­на участват на едни и същи фестивали и обират награ­дите. Трябва

ДА СЕ ДАВА ШАНС И НА ПО-МЛАДИТЕ ПЕВЦИ, НЕ МОЖЕ ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ

Но с 300 зора и молби се съгласих да участвам отно­во, само заради Тончо Русев и Евтим Евтимов. И ми звъ­ни един ден въпросният ор­ганизатор с думите: „Вижте какво, аз искам песента да се промени, да се направи еди как си…”. Онемях! От­върнах, че аз съм просто изпълнител, а песента си има именити автори. Същи­ят преди това бе говорил и с Тончо Русев, както и с авто­ра на аранжимента Пламен Велинов, които категорично му отказали промяна на пе­сента, само защото на него нещо не му харесвало. Тъй като му обясних, че нямам право да променям песен, освен това в този вид тя много ми харесва, той започ­на да ми държи тон. Напра­во ми се скара с добавката – знам ли аз кой бил той?!

ВСЕ ЕДНО МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН Е СЛЯЗЪЛ ОТ НЕБЕТО!

 

 

 

Много лошо впечатление ми направи! И спря песента за фестивала, остави я пър­ва или втора резерва. Чувст­вам се направо омерзен от тази история. Но… разни хора, разни идеали.

– При теб именно отсъст­вието на всякаква форма на комерсиалност е много ха­рактерна. Това ли те изгра­ди и като характер?

– Мисля, че много точно го изрази. Да! Самите песни, стиховете им, са нещо, кое­то никога не бих заменил. В „Наздравица”, например, се пее за „отдавна на земя­та е признато, от прости и божествени вина, най-хуба­во е виното, когато – човек го пие с влюбена жена”. Страшно много залагам на текста. Миналата година много пътувах във връзка с едно самостоятелно турне, в което представях първия си самостоятелен албум „Живот на кръстопът”. Бях с голям фолклорен танцов ансамбъл, с балет „Дежа вю”, с които направихме 6-7 концерта из страната, които лично организирах. А тази година отново сме на тур­не – „Любов и приятелство”, от което вече минаха 7-8 концерта. То е съвместно с „Тоника Домини” – Краси и Вили Гюлмезови и Ева Най­денова. Предстоят и още големи концерти – на 27 и 28 август в Летните театри на Бургас и Варна, а на 31 август сме в Каварна. И, пъ­тувайки по тези концерти, знаеш ли колко много неща ми правят впечатление. На­пример, когато бяхме в Пле­вен, дойде една жена след концерта и ми казва:

„АЗ СЪМ СЕ ОТКАЗАЛА ОТ ЛЮБОВТА, НО ЧРЕЗ ВАШАТА МУЗИКА И ПЕСНИ РАЗБРАХ, ЧЕ ТЯ НЕ СЕ Е ОТКАЗАЛА ОТ МЕН”

Винаги съм търсел това – стиховете да са такива, че да може всеки един човек да може да се открие между редовете и в историята. Око­ло 90% от песните, които съм правил досега, са по реална история, защото когато си искрен, публиката го усеща. Не можеш да скриеш или да се преструваш. И се радвам, че имам възможността и щастието да съм единстве­ният млад изпълнител, кой­то продължава традициите на българската популярна шлагерна песен! Единстве­ният! Пътувайки из страна­та, виждам колко голяма потребност имат хората от тази музика и култура.

– Приемствеността ли е тази, която генерира в теб хъса да продължаваш по този начин, въпреки труд­ностите в музикалния бранш?

– Аз израс­нах през 90-те години, в онези време­на, в които не бяха модерни днешните тех­нологии. Спом­ням си как от магнетофон на лента сме записвали на касетка, след това от касет­ка на диск и т.н. От концер­тите, на които съм присъст­вал – на Весе­лин Маринов, на Васил Най­денов, Лили Иванова и дру­ги, се заплених толкова – от самата история на песните, шоу програмите, цялостната атмосфера. Именно това ме е възпитало и формирало като характер. Като сбъдна­та мечта ми е!

– Предполагам, че по един или друг начин музиката ти е помогнала да преодолееш и някакви свои вътрешни страхове или нагласи?

– Много ми е помогнала на­истина. Винаги съм казвал, че каквото и да се случва, аз си имам музиката. Тя е един катализатор, отдушник на проблеми. Винаги е с мен, особено когато пътувам, а аз пътувам постоянно из страната. Пускам си музика в колата, мисля си за разни неща, пея си. Наскоро даже прочетох следната мисъл – че когато си весел, слу­шаш мелодията на песента, а когато си тъжен обръщаш внимание на текста. Не на­празно и моят първи албум се казва „Живот на кръсто­път”, защото съм минал през страшно много трудности.

Израснах в един малък и много красив град Си­листра, отдалечен от дина­мичната реалност. В обикно­вено семейство с традиции и морал, на което винаги ще бъда благодарен, че са ме възпитали по този начин, и са ми предали тези ценнос­ти, за да съм този, който съм днес. Не съм имал хора в му­зикалния бранш, които да ме бутат или лансират. Нямам вуйчо владика, както се каз­ва. Всичко постигнато е бла­годарение на труда, полаган през годините, безсънните нощи, хилядите изминати километри, хилядите про­блеми. Човек трябва да се бори. Да не спира да работи. Даже наскоро се шегувахме с един приятел – питаме

едни колеги от Консер­ваторията какво правят, пеят ли, свирят ли, накъ­де са, защото сме завър­шили вече от две години, а отговорът е: „Ами чака­ме. Седим вкъщи и чака­ме… някой да се обади, да дойде, да предложи…”. Какво чакаш, бе?! Не тръгнеш ли да се бориш сам, да правиш, да орга­низираш нещо,

НЯМА КОЙ ДА ДОЙДЕ, ДА ТЕ ХВАНЕ ЗА РЪКАТА, ДА ТИ ОРГАНИЗИРА КАРИЕРАТА

Израснал съм по друг начин и различно виж­дам живота. Повечето млади хора обаче са така. Мен направо бяс ме хваща, като ми каже ня­кой, когато му звънна да го питам как е и какво прави: „Ами почивам си…”. От как­во си почиваш??? Ти си на 25, на 35, на 38 години… от какво си почиваш?! От какво се измори точно! В едно течение са се оставили младите хора, не знам защо така. В същото вре­ме, като ме видят, казват – еее, добре си ти, концерти, пуб­лика, овации, само че никой не вижда цялата орга­низа­ция отстра­ни. Това, че на­при­мер само за един кон­церт съм ходил 7 пъти до Велико Търново, за да може той да се случи.

– Интензивно се очертава и това лято за теб май?

– Много даже. Предстоят ми много концерти. Имам и частни участия. Много ще пътувам. А след средата на август имам покана и огро­мната възможност да пъту­вам до Рига, Латвия, където ще се проведат два концер­та – с песните на един от най-големите композитори в Съветския съюз Раймонд Паулс. Канят изпълнители от цял свят да изпеят него­ви песни и аз единствен от България имам поканата да се включа.

В края на годината ми предстои и голям концерт в София. Така че – все на път. Пътуваме 25 човека екип, със седем коли и един ками­он с техника. Никак не е лес­но, когато не виждаш само светлините на прожектори­те, блясъка и славата. А аз съм само на 25 години (смее се).

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search