Предложение: Дружинките да поставят табели при лов за избягване на инциденти

Ловците трябва да бъдат задължени със законодателни промени да поставят табели в района на ловуване, за да се избегнат инциденти с туристи в планината. Това коментира  Роберт Атанасов – дългогодишен ловец и главен редактор на сп. „Български ловец“. Има риск за хората в гората, особено при организирания лов на хищници. Законът за лова не задължава ловните дружинки да поставят табели в района на отстрел, но няма гаранция, че именно в тази част на гората няма да се появят туристи.

Да се задължат ловците да поставят указателни табели за мястото и ареала на лова, за да се избегнат инциденти с планинари, билкари или просто група хора на разходка в гората. Това предложение направи  опитният ловец Роберт Атанасов.

„В този момент груповият лов за дива свиня не е решено дали ще бъде разрешен заради африканската чума. Това е основният вид лов, при който се използват боеприпаси, които биха убили човек, защото за птичия лов от по-голямо разстояние сачмите не са толкова опасни. Има решение на този въпрос и то е, като подходим по вече откритата пътека от западноевропейските ни колеги – в районите, където се провежда лов, да се поставят охранителни табели, които оказват, че в района се провежда лов. В България няма такива табели. Това би трябвало да е задача на сдруженията, но ние се движим бавно в тази посока и за съжаление, имаме още много да учим. Това, което би било правилно, е да се обозначават автомобилите, които са паркирани в района и ловът да бъде обезпечен с една сигурност като периметър. За съжаление въпреки устните предупреждения много често се навъртат хора, различни от ловците“, обясни Атанасов.

В момента няма закон, който да задължава ловците да слагат табели в района на лова, въпреки че някои дружинки информират по този начин планинарите, обясни  Юлиян Русев – главен експерт в дирекция „Ловно стопанство“ към Изпълнителната агенция по горите: „Хората, които посещават гората – дали ще бъдат гъбари, билкари, защото те ще бъдат по-опасните по отношение на ловните излети, защото напускат туристическите пътеки, трябва да гледат дали има сложени обозначителни табели. В голяма част от дивечовите участъци на ловните стопанства, където провеждаме по-интензивен ловен туризъм, включително и през седмицата, не само през уикенда има поставени такива табели“.

Статистиката показва, че не планинарите са застрашени от неволен куршум, а самите ловци. За съжаление, през последните години имаше няколко случая на прострелян ловец от свой колега по време организиран лов в гората.

 

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене