Сметището до ромската махала гори пeти път за две седмици

Нерегламентираното сметище до ромската махала гори 4-5 пъти на две седмици, това съобщи вчера началникът на РСПБЗН-Петрич, ст. инспектор Стоян Тилев. Вчера екип огнеборци отново е гасил възникнал пожар на бунището, където ромите с каруци изхвърлят боклуците на петричани. “За пет лева без да се пазарят, ромите, които обикалят с каруците по улиците на Петрич, приемат боклуците на петричани и после те се изхвърлят на сметището, което е в близост до гробищния парк. Като се насъберат много, те ги палят.

Ние отиваме и гасим и след ден отново там се изхвърлят боклуците на петричани. “, поясни началникът на петричката служба пожарна безопасност. Той не се ангажира да каже, дали от община Петрич са запознати с проблема, който трови въздуха над Петрич. При вятър гъстите облаци от задушлив дим се стеле в небето над целия град. Но най-потърпевши са жителите на квартал „Дълбошница“, който е в съседство с ромската „Шекер махала“. Според Тилев на нерегламентираното сметище се горят всякакви отпадъци, включително гуми и пластмаса, във вид на бутилки, стари столове и маси и др.

Именно те предизвикват гъстия задушлив дим, който в повечето случаи обгазява града във всички посоки. “Вследствие на бързата намеса на момчетата огъня се овладява за минути. “коментира още началникът на РСПБЗН-Петрич, който смята, че е необходимо сметището да бъде ограничено посредством мерки взети от община Петрич. “Това не е работа на пожарната, а на общината. Не съм човекът, който да казва какви да са мерките. Но такива трябва да има, защото говорим за палежи, които стават по 4-5 пъти на две седмици. “, заключи Тилев.

Вестник “ Топ Преса  „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене