Избираемо ли е глобяването за неправилно паркиране в Петрич? Контрольорите на „Синя зона“ не забелязват всички нарушители

На редакционната ни поща получихме сигнал от Илиян Янакиев от град Петрич, в който той спо­деля възмущението си от служители на „Синята зона“ в града.

Днес на ул. България в южния град, при моста на река Луда Мара, слу­жители на общинска администрация, отго­варящи за „Синя зона“, съставят акт на Янаки­ев. Актът е съставен по чл.98, ал.1, т.3 от Закона за движение по пътища­та, който гласи: „Чл. 98. (1) Престоят и парки­рането са забранени: 3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, сте­снени участъци от пътя и в участъци с ограни­чена видимост;“, именно по тази причина Илиян не оспорва основател­ността и заявява, че ще плати наложената му глоба.

Проблемът, обаче е друг. “ Защо състави­ха акт само на мен? Имаше още три коли, паркирали не­правилно наоколо, но за раз­лика от моя служебен бус, останалите бяха скъпи, лъс­кави коли. Защо правилата не са еднакви за всич­ки?“, възмутен е Янакиев.

Във връзка с неговия сиг­нал, се свързахме с Тильо Буров, главен експерт по „Обществен ред и сигурност“ в Петрич. Той ка­тегорично отри­ча твърденията, че глобите се слагат избира­телно, обяснява още, че в града има две част­ни паркоместа, на които нямат право да пишат глоби. Нашата проверка оба­че показа, че те не се нами­рат на ул.Бъл­гария, така че изключваме възможността, останалите три­ма нарушители да са ползвали тези места.

Относно лип­сата на глоби за всички, Буров обясни леко съмнително си­туацията:“Много водачи, ко­гато видят, че им пишат акт, дотичват и си го взимат и за­това човекът, подал сигнала може да не е разбрал, че са глобени.“. Въпросът е обаче, че Янакиев разказва, че слу­жителите са пристигнали, написали са му акт и ведна­га са си тръгнали, без да за­бележат въобще останалите нарушители.

„Още повече, че нито на стъклата им имаше глоби закачени, нито имаха ско­би.“, казва Илиян. Така обяс­нението но шефа на Общин­ска охрана малко „увисва“.

Самият Буров е едно от на­значенията в Петрич, които будят доста въпроси. Той е част от партия ВМРО, чия­то група в ОбС-Петрич чес­то атакува кметския екип с „компроматни“ сигнали за кой ли не. От друга стра­на, кмета е назначил техен представител на ръководна длъжност в общината.

Но в Петрич нищо не е как­вото изглежда.

 

Около Буров, ВМРО и „Си­нята зона“ всички си спом­нят куриозната случка от миналия декември, когато служители на „Синя зона” скоба на автомобил упра­вляван от общинския съвет­ник от ВМРО Стоян Божи­нов. Божинов бе паркирал автомобила на паркинга пред комплекс „Авалон“ и вероятно забравил да за­плати такса „Синя зона“ се запътил към общината, за да участва в 17-та редовна сесия на ОбС-Петрич.

Съветника, който снима и критикува всичко живо в Петрич погази закона. Това е бил мотивът на служите­лите да щракнат скобата. Любопитното в случая е, че шефът на Общинска охрана Тильо Буров тогава заплати лично глобата за скобата по­ставена на автомобила уп­равляван от Божинов.

Ваня Янева

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене