ДС-страшилище от Кресна награден почетно…

Изпълнителното бюро на БСП отличи с наградата на социалистическата партия за политическа журналис­тика и публицистика „Георги Кирков – Майстора” за 2018 г. Христо Георгиев – журна­лист, поет и издател.

Информацията бе раз­пространена от в. „Дума”, а наградата му е връчена на проведения в събота нацио­нален събор на БСП на връх Бузлуджа.

Лявото издание обаче е спестило факта, че Христо Георгиев е разкрит като аг­ент на Държавна сигурност.

Неговата принадлежност беше огласена от Комисия­та по досиетата през януари 2018 г. при проверката на ръ­ководните кадри във вест­ник „Български писател”. Той е проверен в качеството си на член на Редакционния съвет в периода 1994-1996 г.

Според оповестените от Комисията данни Христо Ге­оргиев Стоичков е вербуван като аг­ент от Шесто упра­вление на ДС за борба с идеоло­гическа­та ди­версия през 1982 г. под псев­донима „ВОЙВО­ДОВ”.

Из­полз­ван е от отдел 01 на Шесто управление, отговарящ за следеното на творческата интелигенция.

Досието на Христо Георги­ев е унищожено при тайното про­чистване на архи­вите на ДС в края на тоталитарното управление на БКП през февруа­ри 1990 г.

От запазените картони с него­вото име в карто­теката на ДС се разбира, че към момента на вер­буването му за аг­ент е воден като писател, работещ във вестник „На­родна армия”.

Не е членувал в БКП, но е вербуван на идейно-полити­ческа основа и е използван по линия на интелигенцията.

В съобщението за награда­та на Христо Георгиев в сай­та на „Дума” е посочено, че тя се присъжда за неговата цялостна журналистическа, публицистична и издателска дейност и за авторската му рубрика „Черно на бяло“ във партийния официоз. Както и за издадената от него книга на Мерсия Макдермот „Ален мак самотен. Биография на Димитър Благоев“.

Христо Георгиев Стоичков е роден през 1951 г. в гр. Кресна, Благоевградско. За­вършва българска филоло­гия в Софийския универси­тет „Св. Климент Охридски”. Работил е като учител, както и в металургичния комбинат „Кремиковци” и Окръжния съвет за култура в Благоев­град. От 1980 до 1991 г. е ре­дактор и жур­налист в кул­турния отдел на в. „На­родна ар­мия”.

В пе­риода 1994-2000 г. ра­боти в Съюза на бъл­гарски­те пи­сатели, където е председател на Творче­ския фонд, главен редактор на издателство „Български писател” и управител на фирмата за книгоиздаване и книгоразпространение на Съюза на българските писа­тели „Парнас – 96”.

През 2000 г. основава Из­дателска къща „Синева”, чийто собственик и управи­тел е.

Автор е на няколко стихо­творни и белетристични кни­ги.

Христо Георгиев е автор и в левия сайт pogled.info.

Тодор Тодоров

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене