Напрежение в Петрич заради „Свидетели на Йехова“

Две жени усмихнато раздават листовки пред зала „Арена Петрич“ в града днес. Позната за петричани картинка, в основите на която се корени проблем, с който от три години жителите на южния град водят жестока борба. На щанд пред залата стоят 45-годишната гъркиня Мария и друга жена, родом от Петрич. Те са част от „Свидетели на Йехова“ и неспирно внасят смут в града с присъствието и проповедите си.

Само в последните 3 – 4 месеца в най-южния град назря сериозно напрежение, по повод обикалянето на Свидетелите от къща на къща. Жители на жк „Биляна“ притеснено сигнализираха за натрапчивото присъствие на Свидетелите, които влизат в дворовете им като у дома си. До преди два мeсеца пък сектантите имаха и свое място в жк „Аджария“, където провеждаха сбирките си.

Днес отново са пред „Арена – Петрич“. Имат щанд и отправят притеснителни призиви, които се съдържат в раздаваните на ръка дипляни – сред тези призиви е забраната да се дарява кръв на нуждаещи се, дори от това да зависи живота им. И това е най-агресивното, което показват Свидетелите, защото иначе те са едни изключително любезни и усмихнати дами.

„Схемата е толкова спираловидна и унасяща те, че забравяш кога си попаднал в нея. Те са изключителни оратори, подготвени, мили и добре настроени. Започват с „Как си?“, канят те на кафе. Сядате и започвате да говорите за ежедневни неща, биват повдигани различни теми, докато от нищото не започва разговор за Библията“, така започва разказа си млад петричанин пред наш репортер. Мъжът прави експеримент, за да разбере как работи схемата им. Пожела да говори пред медията ни само при условие, че запазим анонимността му.

„Вярваш ли в Господ? Как е името му?“, продължават въпросите, съпроводени с презентация на Библията, която изглежда едно към едно като християнската. Но в средата, между колонките, има обяснения. Обяснения се дават и на човека, дошъл на кафе: „Къде тук пише, че човек трябва да чества рождения си ден? Защо го празнуваш, защо честваш празниците, къде пише това? , продължава сладкодумната Мария, по чийто говор никак не можеш да разбереш, че по произход тя не е българка, тъй като говори идеален книжовен български език.

945248_182255742164709_8043424465616524484_n-1-225x300„Техния пастор, не зная как да го нарека, понеже по думите им религията не бива да има водач. Та той е едно младо, високо момче, което говори на немски. Не зная името му. Преди време група мои познати ходиха на тяхна сбирка (на „Свидетели на Йехова“, бел.р.), извикаха полиция, но не зная как са се развили нещата. Истината е, че в момента пак са в Петрич и пак са все така обаятелни“.

Свидетели на Йехова (Jehovah’s Witnesses) придобива сегашното си име през 1917 г. Поради принципите на Свидетели на Йехова да не изпълняват военна служба, да не почитат държавните символи, да не приемат кръвопреливане и други в отделни периоди от съществуването си получават забрана да извършват дейност в редица държави. През 1918 година литературата, разпространявана от Свидетели на Йехова, е забранена в Канада, а в периода 1941 – 1943 година членовете и са поставени извън закона. По време на Втората световна война Свидетели на Йехова са преследвани в САЩ, Австралия, Нацистка Германия, Великобритания и други европейски държави. Тоталитарните режими в Източна и Централна Европа, включително Испания, след Втората световна война също забраняват Свидетелите. Днес Свидетели на Йехова са забранени в Китай, части на Африка, някои бивши Съветски републики, Сингапур и други. Опити за забраната на организацията има в Русия и други страни.

В България „Свидетели на Йехова“ са добре дошли. Наша репортерска проверка ни води и до техния официален сайт на български език. Там има опция за четене на Библията онлайн – при тях тя се нарича „ПРЕВОД НА НОВИЯ СВЯТ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ“, както и много въпроси, на които Библията може да отговори.

Ще продължим да следим случая, който тормози Петрич от толкова години и който обезпокоява родителите, тъй като Свидетелите не подбират – те очароват и млади, и стари, и най-страшното – малки деца.

Автор: Ваня Янева, petrich-news.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене