Янев: В близките дни събираме Съвета за сигурност към МС за бежанската вълна

Съществуващите към момента национални планове се преглеждат. В готовност сме, планираме в близките дни да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да приеме конкретни идеи и предложения. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в пленарната зала на въпрос за бежанската вълна от Афганистан.

Това, което прави българската държава, правителството и всички ангажирани служби, е да следи обстановката в Афганистан и да подготвя националната система за защита на сигурността да реагира адекватно на увеличаване на мигрантската вълна. Има известно увеличение на мигрантския натиск към границата на България, добави Янев.

Ситуацията в момента се контролира от МВР и неговите структури, към момента под ръководството на Гранична полиция личният състав, който патрулира, е оборудван с допълнителни средства за наблюдение и високопроходими автомобили, увеличен е с 600 души. Прегледани са всички планове, има допълнителна координация вкл. с представители на МО през изминалата седмица. Координацията опира до готовността за увеличаване на патрулите, вкл. с подпомагане от въоръжените сили, било по суша, въздух или море, ако е необходимо, уточни Янев. С моя заповед в МС с участието на всички министерства, службите за сигурност, агенции и НПО и БЧК е създадена координационна група със задача следене на обстановката, оценяване на факторите, така че този анализ на ежедневна база да е на разположение на държавата за вземане на незабавни мерки и реакция там, където е необходимо, подчерта служебният премиер.

За опазване на границата имаме два обекта, първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване, но и границата с Гърция. И на двете граници са направени координации с държавите съседки по линията на миграцията и по линията на МВР и на национално ниво е направена организация. Съгласен съм с оценката, че временното възпрепятствано съоръжение по границата не е в добро състояние, има участъци, нуждаещи се от спешен ремонт. Парламентът може да помогне с допълнителен бюджет за оградата по границата. Обмисляме и сме пред вземане на решение да централизираме дейността по охраната на държавата граница изцяло върху МВР, тоест Гранична полиция. В момента има смесване на отговорностите, областните управители имат отговорност за поддържане на съоръжението, т.нар. ограда, а Гранична полиция охранява. За поддържане на съоръжението трябва централизация, обясни отново Янев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене