Четвърти регионален събор на ловците и риболовците на Попови ливади

 За четвърта поред­на година поляните на село Попови ливади в Пирин събраха ло­вците и риболовците от районите на Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Разлог и Струмяни. Тази го­дина съборът бе свързан със 120 години Национално лов­но-рибарско сдружение и 115 годишнина на Илинденско- Преображенското въстание. Неврокопският митрополит Серафим освети знамената на ловните дружинки. Офи­циалните гости и много ло­вци и риболовци поставиха венци и цветя на лоб­ното място на Яне Сан­дански и в нозете на внушителния паметник на Гоце.

 По-късно на предсе­дателят на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев обяви наградата на името на Дончо Цончев, коя­то тази година е присъдена на проф. Любомир Халачев за разказа му “Спомен за лисицата”. Почетни грамо­ти бяха връчени на генерал Андрей Боцев, на председа­теля на ЛРС “Сокол” – Гоце Делчев Валери Сарандев и изявени ръководители на ловно-рибарски сдружения от областта и страната.

Гости на събора бяха на­родните представители Богдан Боцев и Елхан Къл­ков, кметове и заместник кметове на Сандански, Гър­мен и Петрич, председатели на общински съвети, ръково­дители на Горски стопанства в региона, председателят и главният секретар на Ловната фе­дерация на Северна Гър­ция, предсе­дателите на ловните сдру­жения в Дра­ма, Просочани, Като Невроко­пи, Валандово и Струмица.

По традиция веселбата продължи до залез слън­це с изпъл­ненията на оркестъра на Здравко Ге­оргиев и из­вестните из­пълнители на македонски песни от Не­врокопско – Георги Жбан­тов, Петър и Цветанка Во­денови, Ири­на Паскалева и други.

ИЛИЯ МИХАЙ­ЛОВ: ТАКАВА ОРГАНИ­ЗАЦИЯ НА ЛОВЕН СЪБОР КАТО В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ НЯМА В БЪЛГАРИЯ

„Такова огромно меропри­ятие на ловна организация в България никъде го няма“. Това каза специално за вест­ник ГРАДЪТ Илия Михайлов, председателят на ЛРС „Доб­рич“, гр. Добрич на областния събор на ловно-рибарските сдружения в Пиринско което се проведе в събота в село Попови ливади. Четвъртото издание на събора се радва­ше на огромния интерес към събитието от дружества из­вън областта както и от Гър­ция и Македония.

Участниците в събора от петричко-санданския район и Гоце Делчев се събраха най-напред на лобното място на Яне Сандански. Те отдадо­ха почит с полагане на венци и цветя на паметникът на ре­волюционера и борецът за свободата на македонската част на България останала под турско робство. Втората официална спирка на събо­ряните бе пред паметникът на Гоце Делчев в землището на село Попови ливади. Тук, н.в.п., Неврокопски митропо­лит Серафим отслужи заупо­койна молитва за душите на жертвите на свободата. По традиция, Дядо Серафим ос­вети и знамената на ловните дружинки от територията на бившата Неврокопска око­лия. За първи път на събора пристигнаха и представите­ли на ловните дружества от Струмица и Валандово, Ре­публика Македония. Те спо­делиха в интервюто за щас­тието си от факта, че след подписването на договорът за приятелство между двете страни се отваря възмож­ност за още по-голямо съ­трудничество не само меж­ду ловните дружества и не пропуснаха да отбележат, че политиката до този момент само е разделяла два брат­ски народа. „Ние вече реали­зирахме успешно един евро­пейски проект с ЛРД „Сокол“ в Гоце Делчев и сме амбици­рани да продължим и в бъ­деще с нови проекти“, каза Йонис Полихронис, предсе­дател на Ловната федерация на Северна Гърция.

Сред официалните гости на събора бяха: народните представители Богдан Бо­цев и Елхан Кълков. Зам. министърът на икономика­та, Александър Манолов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Национален ловно-рибарски съюз, Васко Василев. Пред­седатели и ръководители на сдруженията в Благоевград, Кресна, Якоруда, Долна мит­рополия, Добрич, както и дружества от Гърция и Маке­дония.

„ЛРС „Сокол“ в Гоце Дел­чев имат голям опит и ресурс и нищо чудно ако един ден станат домакини на нацио­налния събор на ЛРС“, споде­ли председателят на съюза, Васко Василев.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене