Масов мор! Безмилостно разрушени гнезда и хиляди избити новоизлюпени скорци и чавки на Е79 след подмяната на осветлението

Подмяната на осветителните тела по околовръстния път на Благоевград, част от Е 79, започна именно в размножителния период на колонии от скорци и чавки. Птиците гнездят от години в счупените лампи по пътя.

Стотици гнезда с хиляди новоизлюпени вътре станаха жертва на „модернизацията“ на града, която стартира в най-неподходящия момент. Законът за биоразнообразието забранява всяко разрушаване на птичи гнезда в размножителния период, независимо от това дали видът е защитен или не.

РИОСВ Благоевград реагира светкавично с предписание до фирмата изпълнител за отлагане на работите с месец, но както често става, то беше пренебрегнато и подмяната на лампи продължава и в момента., това написа читател, възмутен от случилото се. Според Н. Вангелова подобряването на инфраструктурата в Благоевград е нанесла щети върху биоразнообразието в нарушение и незачитане на законите и мнението на институциите.

Иво Иванов

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене