ЗДРАВОСЛОВНО с Цветелина Хаджиева:Грижата за тялото започва с храната

 Някой беше казал, че тяло­то е единственото място на което можем да живеем… То не е просто обвивка, а дар, който ти дава свободата, дори да полетиш, ако поже­лаеш. А пък Аристотел още по-силно подчертава значе­нието на това да се грижиш за тялото си, като специален акцент поставя върху храна­та – „Ти си това, което ядеш“. Истина, прозряна още в най-дълбока древност, днес подкрепена с безброи до­казателства, едно от които сочи, че тялото се регенери­ра на всеки 30 дни, именно с храната, която консумира, дава отговори и напътствия на много въпроси, свързани с тялото – от това как функ­ционира до начина по който изглежда. А дали регене­рирането ще бъде еднакво ефективно от преработената храна и от тази, която е за­пазила естествения си про­изход и състав, е въпрос, за­висещ от навиците, личните убеждения, приоритетите и нагласите. Това е избор, кой­то всеки би трябвало да на­прави напълно съзнателно и отговорно, въпреки мани­пулативната спекулация от страна на рекламите, които представят продукта един­ствено в съвършена светли­на, независимо от реалното качеството.

През последните някол­ко десетилетия настанаха глобални промени в всички сфери от човешкия живот, но заедно с това и качест­вото на живот претърпя из­ключително сериозен спад, който застрашава човешко­то здраве и живот все пове­че с всяка изминала годи­на. Затлъстяването е вече твърде осезаем факт, който с непрекъснато нарастваща сила засяга все повече деца и възрастни. Не са и никак малко случаите, при които е налице затлъстяване дори и при бебета. Затлъстяване­то като сериозен проблем, води след себе си до редица други здравословни пробле­ми, които се явяват силно рисков фактор за живота на човек. Затова Световната Здравна Организация (WHO) отдавна алармира за необ­ходимостта от превенция, като начин за редуциране на неговото разпространяване. Една от главните причини за това е хиподинамията (обез­движването), чийто ефект още повече се подсилва с нерегулираната консума­ция на преработени храни, в които количеството на пре­работени мазнини, захар и сол надми­нава дори и най-сме­лите очак­вания за вреда. За пример, в бутил­ка от 250 мл сладка безалко­холна на­питка се съдържат между 20-30% захар, което над­минава в пъти до­пустимата препоръ­чителна дневна норма. По аналоги­чен начин стоят не­щата и при другите продукти. Преко­мерни ко­личества захар се съдържат и в продукти, в които човек трудно би допуснал, че е въз­можно: сосове, хляб, вода, колбаси, млечни продукти и т.н. Според СЗО единстве­ната превенция за затлъстя­ването това е физическата активност, която трябва да бъде планомерна, регулярна и установена като навик, за да има осезаем и здраво­словен ефект върху тялото изобщо.

С настъпването на индус­триализацията човешкия живот стана все по-дина­мичен до днес, когато вече е съвсем естествено и нор­мално да се храниш докато работиш или тичаш за след­ващата среща. Затова и като че ли храната изгуби своята приоритетност и същност. Човек се храни все по-често сам, набързо и на крак, дока­то губи чувство за присъст­вие в телефона си. Това са едни от основните причини, поради които човек не се грижи ефективно и целесъо­бразно за тялото си.

И нека да избързам да кажа преди всичко, че посе­щението на фитнес, съчета­но с пиенето на протеинови напитки, водещи до бърз мускулен растеж, както и приема на друга синтетика, оказваща също съпорт за увеличаване на мускулната тъкан и не на последно мяс­то, дефицитна, еднообразна и ограничаваща диета, да­леч не означава грижа за тялото. Тялото има нужда преди всичко от добро от­ношение и внимание, което се свежда до съзнателно, качествено, оптимално и ба­лансирано хранене. Тялото не се нуждае само от проте­ин, а от оптимално съотно­шение от трите макро еле­мента – протеини, мазнини и въглехидрати, наред с оста­налите микро елементи. Чо­вешкият организъм е слож­на система, в която протичат редица психо-физиологични процеси, генериращи висо­ка потребност от енергия. И разбира се, тази енергия не идва от което и да е друго място, а само и единствено чрез храната. А каква ще бъде точно енергията – зави­си от ка­чеството и количе­ството на приетата храна.

Тук ис­кам да обърна сериозно внимание на факта, че изклю­чително млади­те хора смятат, че хра­ненето с нискока­лорични храни е здраво­словно и ще до­веде до желания ефект. Да, силно рестик­тивното хранене води до някакъв ефект, но той далеч не е здра­вословен, още по-малко безобиден. Напротив, дефицитът на хра­нителни вещества се явява основна причина за загуба на мускулна маса, остеопо­роза, силно поднормено тегло, забавяне на метабо­лизма, когнитивни наруше­ния и още много други пси­хо-физиологични проблеми. Диетата не е решение, тя е истинско усложнение за здравето!

Хората, които са на диета са загубили мира с храната. За тях тя е враг, който бук­вално се „лепи” по тялото им. Когато нещо се набеди за вредно, лошо, дори и да не е такова, то се превръща именно в това, защото човек си изгражда една готова ког­нитивна схема, утвърдява­ща се с времето като модел, който несъзнателно и неот­клонно започва да следва. Ето защо първото изискване за възстановяване от храни­телно нарушение е човек да се примири с храната. Това примирие отнема обикнове­но много време и започва с това човек отново да прие­ме храната като единствено полезно средство за негово­то развитие и функционира­не, а не като калория, която задължително трябва да „изпъкне” на някоя част от тялото. Храната е храна и тя трябва да се приема като та­кава!

Всичко, което правим за­виси от моделите на поведе­ние, които сме взаимствали от средата, в която сме из­раснали; от убежденията, които сме формирали въз основа на придобитото и заученото; нагласите, които имаме към себе си и заоби­калящия ни свят. Но човек има една уникална способ­ност и тя е да се адаптира към промените и да прави избори. Това е една неповто­рима възможност да се опита да избере възможно най-доброто, за да си гаран­тира по-високо качество на живот, като гаранция за здраве и благополучие. И всичко това започва, когато човек започне да се грижи за тялото си, вслушвайки се в неговия глас и ритъм. За­щото промяната започва и личи първо отвътре.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене