Пакетират стария заслон на Кончето за историята

Доброволци вече демонтират и пакетират стария заслон на Кончето, който ще остане само спомен. На негово място ще се вдигне нова и модерна постройка с много по-добри условия за пребиваване на туристите. Старата дървена сграда се разваля внимателно, а елементите й се поставят в специални пакети, които тежат не повече от 300 килограма. „След това хеликоптер ще свали тези пакети в двора на хижа „Яворов”, където отново ще се сглоби старият заслон. Ще го превърнем в музеен експонат. В момента една трета от заслона, съграден през далечната 1955 г., вече е демонтирана”, заяви във вторник Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи и един от инициаторите за изграждането на модерен заслон на Кончето.

През изминалия уикенд се явили над 30 доброволци, които качили на гръб няколкостотин килограма инструменти и материали за строежа на новата придобивка. В края на тази седмица, в събота и неделя, отново ще има подобна акция. Доброволците ще трябва да качат до 2750 метра надморска височина близо 300 килограма подова настилка. Подът ще е с трисантиметрово гумено покритие, за да не се наранява от котките на планинарите – специални метални приспособления на обувките, предназначени за катерене. Защото не е тайна, че някои влизат с тях и чак после ги събуват.

По план работата трябва да приключи до края на месец август, но всичко зависи и от летателната машина, и от времето. Затова крайният срок е 15 септември. „Най-радващо е, че има много доброволци. Наложи се да връщам няколко души миналия уикенд, тъй като нямаше работа за тях”, сподели Орлин Чачановски. /KMETA.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене