Внимавайте с местността Добро поле под Ореляк! Там гръмотевиците пълзят като змии!

 Спасителите от Банско приключиха операцията в местността Добро поле под връх Ореляк в Пирин, където днес мълния покоси 35-го­дишния Айдън Туфанов от гоцеделчевското село Лъж­ница. Младият мъж почина на място.

 При обхода на района се оказа, че от групата четири­ма мотористи е бил намерен още един мъж от съседното село Корница, който е по­страдал от мълнията.

 Спасителната група от Бан­ско свали до паметника на Гоце Делчев в Попови лива­ди трупа на нелепо загина­лия Айдън и го предаде на медиците от Спешна помощ в Гоце Делчев и на негови братовчеди и приятели.

 Пострадалият втори чо­век от мълнията от Корни­ца също бе закаран в МБАЛ „Иван Скен­деров“ – Гоце Делчев. Няма опасност за живота му.

 Сред подробнос­тите за нещастния инцидент в Пирин е, че четиримата мото­циклетисти от Мото клуб „Лъжница“ са отивали на прия­телска среща с още петима колеги мото­ристи от клуба в Бан­ско, които са преми­нали маршрута до Ореляк от другата страна на Пирин.

 Запознати комен­тираха, че мотори­стите от двата клуба – Банско и Лъжница, често си устройвали срещи и състезания на връх Ореляк.

 Страховитата буря се раз­разила около 13,30 часа, малко преди двете групи да се срещнат на уговореното място. Злощастната случка станала, когато групата от Лъжница била в местност­та Добро поле. Именно там мълнията отне живота на 35-годишния Айдън от Лъж­ница и рани още един мото­рист от Корница.

 Приятели и роднини на Ай­дън Туфанов, след като им била съобщена лошата вест, веднага си тръгнали за Бъл­гария. „Бяхме на сватба на наши близки в Турция, сега пътуваме обратно за погре­бение“, коментираха раз­строени приятелите и бра­товчедите на Айдън на път за Лъжница.

 Според колеги мотористи на Айдън от Лъжница, той бил един от най-смелите ез­дачи, участвал в много кро­сове и състезания, бил душа­та на компанията.

 „Прекалено добър, точен и верен човек и приятел, на когото винаги може да се разчита. Невероя­тен съпруг и баща. Това беше Айдън за цялото ни село и такъв ще остане в сърцата ни. Жалко е, че за него животът свърши толкова рано, а толкова много го обичаше“, спо­делиха колеги и прияте­ли на нелепо загиналия млад мъж от гоцеделчев­ското село Лъжница.

 Дни след трагедията вестник Градът направи проучване и установи, че местността Добро поле под Връх Ореляк над Попови ливади, е дос­та опасна в лоши дни и бурни времена. Според опитни хижари и плани­нари, до които се допи­тахме, тази местност е известна с факта, че в гръмотевични дни мълниите пълзят като змии по поляна­та на местността.

 Това явление е още по-опасно и е редно да се внимава къде и как се ходи в такова време.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене