Човекът-амфибия след рекорда за «Гинес»: Усещах адски болки, водата беше ледена!

 

„Господ беше с мен! Успях да поставя рекорд за Бълга­рия въпреки многото труд­ности, които срещнах във водата.“

Това са първите думи на петричанина Яне Петков, който във вторник постави рекорд за „Гинес“. Тогава той преплува 3380 метра в чувал, като беше със завър­зани ръце и крака. Фено­меналното си постижение Яне направи във водите на Охридското езеро в Македо­ния.

„Подготовката ми за рекор­да започна още предишния ден, когато ме съветваха да хапна, но аз нищо не ядох. В деня на плуването също не приех никаква храна. Ис­ках да използвам силата на духа, а не силата на хра­ната. Много плувци правят грешката да ядат, преди да влязат във водата, и това им пречи. Месото също вреди. Аз съм вегетарианец и това ми помага много. Червата ми са изчистени и нямам тежест в стомаха“, започна разказа си Петков.

През първия километър 64-годишният мъж нямал сериозни трудности, но след това дясното му коляно бук­вално блокирало. „Не можех да си движа крака и до фи­нала буквално го влачих. Во­дата беше ледена и това се отрази на тялото ми. Всички­те ми кости започнаха адски да ме болят. Преди години паднах от 12 метра височи­на и се потроших. По време на плуването усетих как вся­ка кост е с пронизваща бол­ка. Усещах дискомфорт и по време на тренировките, но самото плуване за рекорда беше наистина неприятно“, сподели Човекът амфибия.

В този момент той осъз­нал, че опитът за върхово постижение може да не се получи. „Усещах, че съм пред провал. Тялото ми започна силно да трепери и да прави резки движения заради сту­дената вода. Всичко беше много сложно. И изведнъж… Чух вътрешният ми глас да ми казва: „Побързай! Ти мо­жеш!“. Това ми даде сила да продължа, макар че послед­ните метри ми се виждаха като километри, защото се появи вятър, който духаше срещу мен. Когато излязох на брега, вя­търът вече беше мно­го силен и осъзнах, че рекорд можеше да няма, ако се беше появил само малко по-рано. Вътрешният ми глас ми е казал да побързам, за да изпреваря силния вя­тър“, допълни разказа си Петков.

Повече от 40 мину­ти след излизането от водата петричанинът не може да се стопли и трепери. „Няма чо­век на света, който с моите потрошени кос­ти, нисък хемоглобин и блокирало коляно да успее да преплува разстоянието“, ка­тегоричен е Пет­ков.

Голямата цел на смелия българин беше да подобри рекорда на инди­еца Гопал Карди, който през 2013 г. успява да пре­плува 3071 метра в Индийския оке­ан, като през ця­лото време е със завързани ръце и крака. Нашенецът реши да направи постижението още по-трудно и затова по време на плува­нето бе поставен в чувал.

„На него му е било далеч по-лес­но, защото е плу­вал в топли океан­ски води, а водата е била солена, кое­то допълнително улеснява плуването. Но аз имах ясна цел, положителна енергия, постоянство и вяра в успеха, които ми помогна­ха. Освен това знам как да дишам правилно“, разясни Човекът амфибия.

Петков е изключително благодарен за подкрепата от община Петрич и Маке­донския червен кръст, които осигурили всичко необходи­мо за поставянето на рекор­да. В Македония той изне­съл лекция за техниката на дишането, а йога от Скопие много се впечатлил от на­шенеца и си поговорили на четири очи.

Петричанинът разкри и защо е избрал да плува за рекорд точно на 24 юли. „Вярвам на нумерологията и фазата на Луната спрямо рождената ми дата. Знаете, че всеки има щастлив ден от седмицата и месеца, кой­то му носи късмет. Затова и плувах във вторник“, разяс­ни Петков.

Той се закани, че ще се опита да постави още два рекорда. Нито един от тях не е свързан с чувал и белезни­ци, като са съвсем различни от това, което е правил досе­га. „Не искам да ги разкри­вам още, но ще се опитам да ги започна още тази година“, загатна отличният плувец. След рекорда той призна, че не чувства умора и вече се е възстановил от тежкото из­питание.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене