Мирен протест, но и надежда за спасяването на древното селище край Благоевград

Нов мирен протест се състоя снощи в Благоевград за запазване на археологическия комплекс край село Покровник и за изместване трасето на строящата се автомагистрала „Струма”. Десетки благоевградчани се събраха пред сградата на общината, за да демонстрират отново своята позиция за консервирането и социализацията на разкопките на мястото, където са открити. Някои поставиха символично по един камък пред входа на кметството като знак, че историята трябва да се съхрани за идните поколения. Протестиращите развяха български трикольори. Носеха и плакати с различни призиви – „Да спасим Скаптопара”, „Нека асфалтът не е по-важен от историята”, „Историята на един народ се явява също и негово завещание”.

„Все още не сме уведомени за крайното решение на правитестлото по казуса. Но имаме надежда, че управляващите ще се съобразят с исканията ни. Регионалният министър Николай Нанков каза преди дни, че не бива да се противопоставят археологията и строителството на магистралата. Той заяви, че ще се отпуснат още средства за пълното проучване на този уникален исторически обект”, заяви Калин Анастасов, един от водачите на протестиращите. Според него разкопките могат да се превърнат в чудесен археологически парк. Това ще даде добавена стойност на икономиката – работни места, постъпления в бюджета от входна такса, тъй като ще идват много туристи.

„Откритият град е нещо уникално не само за България, но и за света, говоря като архитект, а не като археолог. Това е единственият град в периферията на римската империя, запазен в цялост. В него има изградена уникална хипокаустова система за отопление”, каза архитект Владимир Милков.

След митинга пред общината протестиращите отидоха в древното селище. „Няма да дадем Скаптопара“, отново огласи района.

Исканията им са целият обект да остане на място без изместване, като това не значи, че са против магистралата, но трасето й трябва да се измести, да се развие комплексът като туристическа атракция от общината и частни инвеститори, както и поемане на ангажимент от всички отговорни институции, за да се случи това. За целта трябва да се изгради съпътстваща инфраструктура за поемане на пътникопотока от магистралата. Настояват да се направи ревизия на всички открити до момента археологически находки и да се осъществи среща между тях и представители на гореспоменатите институции, за да се обсъди бъдещето на обекта. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене