11 700 проверки в горите на територията на ЮЗДП от началото на годината

Общо 11 719 проверки са извършили служителите по опазване на горите в териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие за първите шест месеца на годината, показват резултатите от проведените ревизии на охранителни участъци. Инспектирани са 5478 обекта за добив на дървесина, 2491 – моторни превозни средства, 2474 – ловци, 156– риболовци и 1120 – други физически лица.

Съставени са 332 акта за нарушения, като почти всички са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Най-много актове са издадени в районите, които се характеризират с висока концентрация на посегателства. Това са държавните горски стопанства в Самоков – 77 бр., Гърмен – 66 бр., Разлог – 29 бр., Благоевград – 18 бр., Ихтиман – 17 бр., следвани от Гоце Делчев и Дупница – с по 16 акта, Тетевен – 12 акта и др.

От началото на годината са задържани 233 куб. метра дърва за огрев и 39 куб. метра строителна дървесина, както и 9 МПС, 20 каруци, 10 моторни триона и други инструменти за добив. Сред отнетите вещи са и два броя оръжие.

За постигане на по-висока ефективност в проблемните райони се извършват съвместни проверки и акции с представители на полицията и жандармерията. Осигурено е постоянно присъствие на възлови места от дежурни служители на стопанствата. Осъществява се и активна комуникация с кметовете на общини и населени места относно опазването на държавните и общински гори.

И тази година ЮЗДП и териториалните поделения провеждат работни срещи с кметовете за уточняване на детайлите около своевременното снабдяване на населението с дърва за огрев, като превантивна мярка срещу възможни посегателства в горите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене