Село в Пиринско се прочу със шарените си чорапи чак в кралския двор, принц Хари и Меган Маркъл благодариха на местните с писмо

Читалището в гоцеделчевското село Баничан получи благодарствено писмо не от където и да е, а от кралския двор в Англия.

То е подписано лично от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, а поводът – признателност и благодарност за изпратения от местните самодейци сватбен подарък за младоженците, съобщава кмета.бг

Прелюбопитната история започва през май, когато е сватбената церемония на принца и бъдещата херцогиня.

„По стар български обичай решихме да им изпратим като дар два чифта плетени чорапи, изработени в характерен баничански стил. Колетът отпътува за Англия през месец май, а ето че вече получихме и благодарствено писмо от младото семейство“, сподели Румяна Джибова, секретар на читалище „Изгрев“.

Писмото – благодарствен адрес, е придружено от снимка от сватбата на младоженците. За всички жители на Баничан това е невероятен жест на внимание и уважение от страна на принца и съпругата му.

А баничанските чорапи отдавна са известни в цял свят. Почти няма страна, към която да не са пътували уникалните плетива. Самодейците от тукашното читалище, което е истински културен институт, от години спазват традицията да пращат като дарове на известни личности шарени чорапи.

Ценните пратки поемат по света, за да стигнат и до много нашенци, които от години работят в чужбина и които искат по този начин да съхранят и заздравят връзката си с родината. Наскоро баничанските чорапи отпътували и за сватбения ден на младоженец от Зимбабве.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене